Menu
logo tjk main

belka

Cichy zabójca - syrop glukozowo-fruktozowy

Cichy zabójca - syrop glukozowo-fruktozowy

Chcąc zadbać o prawidłowo zbilansowane posiłki, sięgając na sklepowe półki czytamy skład wybieranych artykułów. Staramy się unikać wszelkich „E”, a także innych konserwantów. Znakomicie, bo przecież chcemy jeść tylko to, co wpływa na nas pozytywnie i odżywia nasz organizm.

Czy jednak analizując etykiety produktów unikamy syropu glukozowo-fruktozowego? Brzmi niepozornie i niewinnie, prawda? To właśnie dlatego możemy go nazwać cichym zabójcą, który podstępnie niszczy naszą smukłą linię oraz zdrowie!

Czym więc jest syrop glukozowo-fruktozowy i czemu powinniśmy się go wystrzegać?

Jest to połączenie dwóch prostych cukrów, spotykany także pod rzadziej używaną nazwą „izoglukozy”. Powstaje z kukurydzy, rzadziej pszenicy jako efekt szeregu reakcji chemicznych.
Obecnie wykorzystuje się go na bardzo szeroką skalę - jest substancją słodzącą spotykaną w większości ciastek, jogurtów, nawet pozorne nieszkodliwych musli! Skutki jego działania są zauważalne natychmiastowo, a nie po wielu latach, tak jak to bywa przy większości szkodliwych substancji.

Wbrew pozorom glukoza i fruktoza nie czynią nam dużej krzywdy. Bez problemu są metabolizowane przez nasz organizm, konkretniej mięśnie i wątrobę. Problem pojawia się jednak przy nadmiernym ich dostarczaniu, a gorzej - dwóch związków na raz. Obecność glukozy zaburza przetwarzanie tej drugiej, co skutkuje magazynowanie się jej w wątrobie, a następnie przemianę w tłuszcz. Poza tym fruktoza hamuje działanie hormonu odpowiedzialnego za uczucie sytości, powodując tzw. wilczy głód”.

Jakie są inne skutki przemian zachodzących w naszym organizmie? Przede wszystkim otyłość, zwłaszcza tzw. „brzuszna”. Warto podkreślić, że może ona dotykać osoby szczupłe, ponieważ syrop glukozowo-fruktozowy powoduje otłuszczanie się narządów wewnętrznych! Substancja zwiększa także poziom trójglicerydów we krwi, przyczyniając się do chorób serca. Poprzez reagowanie z innymi substancjami dostarczanymi z żywnością doprowadza do insulino odporności i tym samym zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

W ostatnich latach zanotowano wzrost spożycia syropu glukozo-fruktozowego, zwłaszcza w Ameryce, kraju borykającym się z problemem otyłości. Chyba nie warto iść w ślady naszych kontynentalnych sąsiadów! Uważajmy na to, co jemy i zmniejszmy ilość spożycia tego produktu. Zapobiegniemy w ten sposób otyłości a także chorobom cywilizacyjnym, i co za tym idzie, zagwarantujemy sobie piękną figurę oraz zdrowie!

Joanna Róg, 20l.

Dodaj komentarz

UWAGA!
Bardzo prosimy o niezamieszczanie w treści komentarza wszelkiej formy reklamy (która jest traktowana wtedy jako darmowa) na naszym portalu tojakobieta.pl tj. - adres strony www, e-mail, telefon, wszelkie inne dane kontaktowe. W przypadku niezastosowania się do wyżej wymienionego komunikatu oraz działań mających na celu obejście naszej prośby, będziemy zmuszeni wyciągnąć konsekwencje prawne odnośnie zarzutu bezprawnego zamieszczania darmowej reklamy. Wszelka reklama na naszym portalu jest ODPŁATNA.


Kod antyspamowy
Odśwież