Menu
logo tjk main

Jak przetrwać letnie upały

Jak przetrwać letnie upały

Lato - czas upałów, wakacyjnych wyjazdów i długiego wylegiwania na plaży. W takie dni, ostatnią rzeczą o której myślimy jest gotowanie w kuchni i smażenie kolejnej porcji kotletów. Niech nie będzie to jednak zgubne, dlatego dbajmy o to, by nawet teraz jeść wartościowo i smacznie. Myślicie że to trudne? Podpowiemy Wam jak to zrobić!

Oto słoneczne i pyszne propozycje letnich posiłków!

Śniadanie
Po przebudzeniu niezbędny jest zastrzyk energii w postaci cukrów prostych. Nie zapominajmy także o węglowodanach złożonych i białku, które zapewnią nam sytość do kolejnego posiłku oraz zapobiegną napadom głodu.

Co więc warto zjeść po przebudzeniu? Dobrym rozwiązaniem są kolorowe koktajle. Bazujmy na świeżych, sezonowych owocach (polecam: truskawki, jagody, maliny), mleku - warto sięgnąć po roślinne zamienniki - sojowe, czy migdałowe, a także kilku łyżkach płatków owsianych. Wzbogaćmy nasze śniadanie o zdrowe tłuszcze - dodajmy do miksu łyżkę siemienia, czy garść pestek/orzechów.

II śniadanie
Wakacyjną porą większość z nas, jako przekąskę, wybiera lody. Niestety, gotowe produkty zawierają dużo cukru i nasyconych tłuszczy, które nie wpływają pozytywnie na stan naszego zdrowia. Sięgnijmy zatem po zdrową alternatywę - samodzielnie przygotowane sorbety. Najprostszym sposobem na tę pyszność jest zamrożenie lekko przejrzałych bananów i zmiksowanie ich z ulubionymi dodatkami. Słodki smak owoców sprawi, że "docukrzanie" nie będzie konieczne. Najlepiej smakują z pistacjami lub wiórkami kokosowymi!

Obiad
Kiedy żar leje się z nieba, brak apetytu na ciężkie, mięsne potrawy. Ugotujmy więc porcję ulubionego makaronu, pokrójmy świeżego pomidora, sałatę, inne ulubione warzywa i wędzone tofu. Polejmy wszystko olejem rzepakowym (źródło NNKT - w dodatku w doskonałych proporcjach!) i skropmy sokiem z cytryny.

Kolacja
W ciągu dnia straciliśmy dużo wody z naszego organizmu. Dobrze więc, jeśli nasz ostatni posiłek będzie płynny. Próbowaliście kiedys gazpacho? To niewymagająca gotowania zupa rodem z Hiszpani! Możesz dodać do niej swoje ulubione warzywa! Popisz się kreatywnością - połącz pomidory, ogórki, cebulę, paprykę. Na każdą porcję dodaj łyżkę oliwy i 1-2 kromki razowca. Po zmiksowaniu dopraw do smaku i schłódź wszystko w lodówce przez minimum 2 godziny. Jeśli nie masz czasu - dorzuć kostki lodu!

Joanna Róg, 20l.

Nie masz uprawnień do komentowania