Menu
logo tjk main

belka

Gotowanie stało się łatwiejsze… z internetem

Gotowanie stało się łatwiejsze… z internetem
Dla wielu z nas gotowanie jest pasją. Początki zawsze są trudne, nie z braku wiedzy, lecz z braku doświadczenia. Może i potrafimy obsługiwać najnowsze smartfony, jednocześnie nie wiedząc nawet ile powinny gotować się ziemniaki. Pomocą służy nam internet, nasze babcie nie miały takiej możliwości.

We wcześniejszych latach kobiety przykładały większą wagę do gotowania, dlatego nasze mamy poświęcały dużo czasu by swoją wiedzę przekazywać potomstwu. Nie oszukujmy się, aktualnie każdy walczy o swoją pozycję w pracy, w społeczeństwie. Na szczęście braki kulinarne możemy uzupełnić dzięki portalom o gotowaniu czy zdrowej żywności. W internecie znajdziemy odpowiedzi na najprostsze pytania: „ile czasu gotować ryż?”, „jak robi się jajecznicę?”, „jak zrobić pomidorową?”. Dla niektórych odpowiedzi są banalne, a inni nie wiedzą nawet od czego zacząć.

fot2

A co, jeśli robimy wszystko zgodnie z przepisem, a jednak nam nie wychodzi?
Kiedyś zaczynałybyśmy wszystko od początku. Obecnie mamy możliwość wpisać nasz problem w wyszukiwarce internetowej, uzyskać odpowiedź i szybko naprawić błąd.

Mi osobiście nie raz zważyła się masa do ciasta, pytałam mamy: „Co teraz?” Odpowiedź była jedna: „Musisz zrobić ją od nowa”. Niestety czasu było jak na wagę złota, więc uparłam się i opisałam swój problem w internecie. Mało osób wie, że wystarczy "zepsutą" masę wstawić do ciepłej wody i ubijać ją do momentu, aż składniki staną się jednolite. Właśnie takie ciekawostki często ratują całą naszą ciężką prace.

Książka kucharska jest raczej nieodzowną częścią domu, choć rzadko do niej zaglądamy
Prościej jest otworzyć laptopa i wpisać w Google, co jest dużą oszczędnością czasu i pieniędzy. Wszystkie przepisy mamy do dyspozycji za darmo, i nie marnujemy czasu na szukanie, przeglądanie książek. Pod przepisami w sieci zazwyczaj znajdują się opinie oraz rady, które często są bardzo przydatne.

Co zrobić, gdy w trakcie robienia ciasta zabrakło nam składnika? Biegniemy do sklepu? Wystarczy zerknąć w komentarze, na pewno którejś z nas już się to przydarzyło, więc podpowie nam, czym go zastąpić.

Kiedyś prowadziło się zeszyty z ulubionymi przepisami. Lecz co, jeśli zeszyt nam się zniszczy, bądź wyblaknie. Dziś, o wiele wygodniej jest założyć bloga w internecie z przepisami, z dostępem dla innych internautów. Ułatwia to życie wielu osobom, które nie mają smykałki do gotowania. A gdyby tak zacząć czerpać z tego zyski? W ten sposób powstali blogerzy kulinarni, którzy: wymyślają nowe przepisy, opisują swoje doświadczenia, doradzają, są w interakcjach z ludźmi, piszą książki. Każdy z nas ma więc możliwość robić to co kocha i w ten sposób zarabiać pieniądze.

fot3

Pomocne są także portale internetowane, które informują nas, w jakim sklepie możemy kupić potrzebny składnik. Oferta dowozu do domu - kolejna oszczędność naszego cennego czasu. Czego chcieć więcej, gdy ma się w domu dwójkę dzieci i zero czasu na zakupy.

Internet daje nam niezwykłą gamę możliwości. Ja sama miałam niełatwe początki w kuchni, lecz społeczność internetowa zawsze służyła mi radą i wsparciem. Zrozumiałam, że każdemu może coś nie wyjść i nie wolno się poddawać.

Alicja Bogucka
FOTO: Alicja Bogucka

Dodaj komentarz

UWAGA!
Bardzo prosimy o niezamieszczanie w treści komentarza wszelkiej formy reklamy (która jest traktowana wtedy jako darmowa) na naszym portalu tojakobieta.pl tj. - adres strony www, e-mail, telefon, wszelkie inne dane kontaktowe. W przypadku niezastosowania się do wyżej wymienionego komunikatu oraz działań mających na celu obejście naszej prośby, będziemy zmuszeni wyciągnąć konsekwencje prawne odnośnie zarzutu bezprawnego zamieszczania darmowej reklamy. Wszelka reklama na naszym portalu jest ODPŁATNA.


Kod antyspamowy
Odśwież