Menu
logo tjk main

Triki urodowe z zastosowania węgla leczniczego

Triki urodowe z zastosowania węgla leczniczego Foto: kanał youtube beautybyjosiek
Węgiel aktywny jest substancją nietoksyczną i bezpieczną, nawet przy spożyciu. Co więcej, jest bardzo tani w produkcji, a jednocześnie łatwy do utylizacji po zużyciu.

Znajduje zastosowanie w medycynie, przemyśle chemicznym, elektrotechnice oraz przy uzdatnianiu wody. Niewiele osób wie jednak, że węgiel aktywny może być użyty również jako kosmetyk.

Oto trzy sposoby jego wykorzystania jako środka kosmetycznego:

Nieinwazyjny sposób na domowe wybielanie zębów
W jaki sposób węgiel jest w stanie poradzić sobie z tym zadaniem? Otóż porowata natura węgla absorbuje osad nazębny, który jest przyczyną niepożądanego koloru naszego uzębienia i pozostawia je jaśniejsze już po jednorazowym zastosowaniu. Możesz nałożyć proszek z przełamanej ampułki węgla leczniczego lub skruszonej tabletki bezpośrednio na zęby i szczotkować z użyciem pasty tak jak zwykle lub dodać do niego odrobinę wody, by powstała pasta, którą nałożysz na zęby i pozostawiasz na nich przez kilka minut. Jedynym minusem metody jest to, że wypłukanie węgla może być nieco problematyczne.

Sposób na pozbycie się zaskórników
Aby za pomocą węgla aktywnego pozbyć się zaskórników oraz oczyścić skórę należy zmieszać równe części węgla w proszku (podobnie jak przy wybielaniu zębów używamy proszku z przełamanej ampułki albo skruszonej tabletki) z żelem aloesowym, nałożyć na twarz i poczekać aż maska wyschnie, a następnie spłukać. Węgiel jest naturalnym środkiem chelatującym, to znaczy, mogącym tworzyć połączenia z innymi cząsteczkami. Uwięzione substancje dają się więc potem łatwo usunąć razem z nim z naszej skóry.

Domowej roboty, nie-toksyczny eyeliner
Aby przygotować ten kosmetyk należy zmieszać sproszkowany węgiel z odrobiną oleju kokosowego. Proporcje zależą od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać. Tak przygotowany eyeliner nakładamy za pomocą cieniutkiego, ustawionego pod kątem pędzelka, który jest dostępny w sklepach stacjonarnych oraz internetowych. Eyeliner nie jest wodoodporny, ale jego użytkowniczki chwalą sobie trwałość o czym można się przekonać na kobiecych forach internetowych.

Zanim zastosujemy węgiel jako środek kosmetyczny, należy się upewnić, że ten, którego chcemy użyć jest węglem aktywnym, o przeznaczeniu leczniczym. W przypadku dostania się jego do oka należy je natychmiastowo przemyć letnią wodą.

Daria Nawrocka

Dodaj komentarz

UWAGA!
Bardzo prosimy o niezamieszczanie w treści komentarza wszelkiej formy reklamy (która jest traktowana wtedy jako darmowa) na naszym portalu tojakobieta.pl tj. - adres strony www, e-mail, telefon, wszelkie inne dane kontaktowe. W przypadku niezastosowania się do wyżej wymienionego komunikatu oraz działań mających na celu obejście naszej prośby, będziemy zmuszeni wyciągnąć konsekwencje prawne odnośnie zarzutu bezprawnego zamieszczania darmowej reklamy. Wszelka reklama na naszym portalu jest ODPŁATNA.


Kod antyspamowy
Odśwież