Logo
Wydrukuj tę stronę

Cztery filiżanki Privat Kaffee: sekret ziaren kawy, które przybyły z daleka

Górskie tropiki Hondurasu i Salwadoru, malownicze regiony Peru, strome stoki Gwatemali, najlepsze plantacje brazylijskie - to właśnie tam, na zboczach gór, w otoczeniu dżungli, jezior i górujących nad nimi wulkanów znajdują się plantacje kawy, której smak i aromat wynikają z dbałości o każdy szczegół. Tego smaku nie da się opisać, ale i tak spróbujemy - z czterema filiżankami Privat Kaffee.

kawa privat

Filiżanka Latin Bio
Przenieśmy się na moment do Hondurasu i Salwadoru, czyli tropikalnych regionów górskich Ameryki Środkowej. To tu powstają najdelikatniejsze kawy z upraw ekologicznych. Ten wyjątkowy smak może zyskać jeszcze więcej, gdy doda się trochę pikanterii, np. arabiki umiarkowanych rejonów górzystych Ameryki Południowej, takich jak Peru. Efekt? Delikatnie pikantna kawa o lekko kwaskowym smaku, z wyczuwalną nutą melona. Filiżanka Latin Bio świetnie oddaje różnorodność Ameryki Łacińskiej. Trudno jest po niej wrócić do zwykłej kawy. Zresztą: po co? Niech nie zmyli Was opakowanie - to nie kawa zielona, tylko brązowa, palona. Pyszna!

Filiżanka Guatemala Grande
Pierwszy łyk i jesteśmy w Gwatemali, nazywanej krajem wiecznej wiosny. Panują tu idealne warunki do uprawy kawy, która dojrzewa głównie w bardzo żyznych glebach wulkanicznych, w cieniu bujnej roślinności, u podnóży wulkanów, w sąsiedztwie bananowców i drzew awokado. Dni bywają tu bardzo gorące, a noce chłodne, dzięki czemu owoce kawowca uzyskują - poza delikatnym smakiem - wytworną cierpkość i czekoladową nutę. Czuć naturę, czuć jej dzikość. Oczywiście rosnące na stokach owoce Tchibo Arabica zbierane są ręcznie, bardzo ostrożnie, jeden po drugim.

Filiżanka African Blue
Z wiosennego klimatu przenosimy się prosto na wyżyny Afryki Wschodniej, nad głową intensywne, równikowe słońce, a wszędzie wokół żyzna i bogata w żelazo gleba. Nie tylko temperatura ma wpływ na proces dojrzewania owocu kawowca. Kluczowe są również: godziny nasłonecznienia, jakość podłoża i wysokość upraw. Ziarna ze wschodnioafrykańskiego płaskowyżu, dopieszczane intensywnym słońcem, to delikatny smak z nutą czarnej porzeczki. Dlaczego ta kompozycja nabiera tak wyjątkowo aromatu? Krzew kawowca, który dojrzewa wyżej, często zyskuje wyraźną, specyficzną charakterystykę, dzięki czemu można wyczuć delikatny aromat słodkich owoców. Kawa jak z bajki, kawa marzenie.

Filiżanka Brazil Mild
Tropikalne lasy, karnawał w Rio, bezkresne plaże, królestwo kawy. W Brazylii uprawia się głównie wysokiej jakości odmiany kawy arabica, przeważnie w południowo-wschodniej części kraju, gdzie panuje umiarkowany klimat (stany Minas Gerais i Sao Paulo). Co można powiedzieć po pierwszych chwilach z Brazil Mild? Że te chwile trwają za krótko! Aksamit, bardzo łagodny aromat, orzechy, delikatny smak, ale zarazem temperament Brazylii, czyli bogata kompozycja. Skąd orzechowa nuta? Brazil Mild zawdzięcza swój smak dzięki temu, że owoce kawowca dojrzewają w słonecznych regionach Brazylii, na wysokości do 1000 metrów. W tej kompozycji każdy znajdzie coś dla siebie.

CENY
Kawa w ziarnach Latin Bio, delikatnie pikantna, 100% ziarna z kontrolowanych upraw ekologicznych, 500 g - 44,90 zł
Kawa w ziarnach African Blue, intensywny aromat, z lekką nutą czarnych porzeczek, 500 g - 44,99 zł
Kawa w ziarnach Guatemala Grande, delikatnie korzenny smak, z wykwintną nutą czekolady, 500 g - 44,99 zł
Kawa w ziarnach Brazil Mild, łagodny smak, z lekką orzechową nutą, 500 g - 39,99 zł

Kawa palona mielona Brazil Mild, łagodny smak, z lekką orzechową nutą, 250 g - 16,99 zł
Kawa palona mielona Guatemala Grande, delikatnie korzenny smak, z wykwintną nutą czekolady, 250 g - 16,99 zł
Kawa palona mielona African Blue, intensywny aromat, z lekką nutą czarnych porzeczek, 250 g - 21,99 zł
Copyright 2009-2023 © tojakobieta.pl | All rights reserved