Menu
logo tjk main

Dynia na kilka sposobów

dyniaNiezmiennie od lat kojarzy nam się z miną straszącą dzieci na Halloween. Wycięta w potwornym uśmiechu, z migającą świeczką w wydrążonym środku. Piękna, majestatyczna, soczyście pomarańczowa. Dynia.

Staje się coraz bardziej popularnym warzywem wykorzystywanym w codziennej diecie.
Nie tylko ze względu na jej fantastyczne walory smakowe. Dynia to nieoceniony pomocnik w walce z wieloma chorobami i przypadłościami.

Warto pamiętać, aby nie wyrzucać pestek dyni po jej wydrążeniu. Zdziwicie się bowiem jak wiele zdrowotnych właściwości mają te nasiona:zawierają mnóstwo witamin i minerałów: B1,B2,PP, E i C, błonnik oraz cynk, miedź, fosfor, magnez, selen, żelazo, mangan mają działanie moczopędne, pomagają w profilaktyce oraz leczeniu nerek i pęcherza dzięki dużej zawartości fitosteroli i nienasyconych kwasów tłuszczowych w oleju nasion, hamują odkładanie się cholesterolu i przeciwdziałają miażdżycy zawarty w nasionach cynk oraz pochodzący z miąższu karoten mają dobroczynny wpływ na cerę skutecznie działają przeciw rozrostowi i zapaleniu gruczołu prostaty

Ponadto dynia jest warzywem niezwykle niskokalorycznym. 100 gram zawiera około 30 kcal. Nie pozostaje nam zatem nic innego jak wykorzystywać to wspaniałe warzywo w różnorodnych przepisach.
Jako, że sam miąższ dyni nie ma wyrazistego smaku, może być stosowany zarówno do zup, deserów jak i dań głównych.

W większości przepisów wykorzystuje się purée. Wystarczy pokroić dynię w kostkę, natrzeć oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut. Po wystygnięciu zdjąć skórkę i zmiksować miąższ. Niektóre odmiany dyni są bardziej wodniste, lepiej więc odcedzić purée przed jego dalszym przetwarzaniem.

Zanim przejdziemy do przepisów, które chciałabym Wam polecić, wróćmy jeszcze do odmian dyni:

zwyczajna – najbardziej wodnista, więc miąższ wymaga odcedzenia
hokkaido i blue ballet - mączyste, do kremów, sosów i ciast
butternut squash – dość twarda, najlepsza do dań z całymi kawałkami

A teraz zapraszam do gotowania!

Sałatka z mozzarellą, rukolą i pestkami dyni
Składniki na 1 porcję:

2 garście rukoli

1/4 ogórka wężowego

5 pomidorków koktajlowych

4 małe kulki mozzarelli

garść kiełków rzodkiewki

garść pestek dyni

bazylia

Składniki na sos:

1 łyżka octu balsamicznego

3 łyżki octu jabłkowego, winnego lub soku z cytryny

3-4 łyżki oliwy

1-2 łyżki musztardy, najlepiej Dijon

1-2 łyżki miodu

ząbek czosnku

Przygotowanie:
Rukolę, ogórek, pomidory oraz kiełki opłukać.
Ogórek przekroić wzdłuż i pociąć w plastry. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, kulki mozzarelli na ćwiartki.
Na dnie miseczki ułożyć rukolę, następnie ogórki, pomidory, mozzarellę. Dodać kiełki rzodkiewki i pestki dyni.
Można dodać trochę suszonej lub świeżej bazylii.
Wszystko polać sosem (warto odstawić go na chwilę do lodówki)

Placki dyniowo - serowe

Składniki:

200 g surowej dyni (zważonej bez skóry)

1 łyżka masła

1/2 łyżeczki drobno startego imbiru

200 g białego sera

30 g rodzynek

5 łyżek cukru (lub więcej do smaku)

1 łyżka cukru wanilinowego

2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)

około 4 - 5 pełnych łyżek mąki

szczypta cynamonu

opcjonalnie - 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy lub z cytryny

masło lub olej do smażenia

Do podania: np. osłodzona śmietana 12% oraz konfitura pomarańczowa, może też być konfitura morelowa lub inna ulubiona.

Przygotowanie:
Dynię zetrzeć na tarce o małych oczkach. Rozgrzać masło na patelni, dodać dynię i imbir, smażyć przez około 5 - 7 minut aż dynia zmięknie, ostudzić.
Twaróg zmielić w maszynce lub dokładnie rozgnieść praską czy widelcem, dodać rodzynki, cukier, cukier wanilinowy oraz żółtka. Wymieszać z dynią.
Białka ubić na pianę i dodać do masy serowo - dyniowej razem z przesianą mąką (4 łyżki), cynamonem i skórką pomarańczy (jeśli jej używamy). Delikatnie wymieszać (masa ma być gęsta, w razie potrzeby można dodać resztę mąki - gęstość masy zależy między innymi od tego jakiego sera użyjemy, można spróbować usmażyć jednego placka na próbę).
Rozgrzać patelnię i posmarować ją łyżką masła lub oleju, nałożyć porcję (pełną łyżkę) masy, rozpłaszczyć ją na powierzchni patelni i smażyć przez około pół minuty, przewrócić placki na drugą stronę i smażyć następne pół minuty aż będą lekko zrumienione. Podawać ciepłe, np. z dodatkiem śmietany i konfitury.

Zupa dyniowo - pomidorowa

Składniki, 4 porcje:

500 g dyni zważonej ze skórką (najlepiej hokkaido)

1 główka (nie ząbek!) czosnku

1,5 kg pomidorów (lub 750 ml pulpy pomidorowej)

1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)

2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku

1 łyżeczka cukru

1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej (+ do podania)

około pół szklanki wody lub bulionu (zależy jaka wyjdzie zupa — do uzyskania odpowiedniej konsystencji)

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Dynię pokroić na 3 kawałki, ułożyć na blaszce do pieczenia skórką do dołu. Główkę czosnku przekroić w poprzek ząbków na 2 części i ułożyć je obok dyni przecięciem do góry. Wstawić do piekarnika i piec przez około 45 minut aż dynia będzie miękka. Łyżką wyjąć miąższ ze skóry i odłożyć na talerzyk (jeśli używamy dyni hokkaido, całą upieczoną dynię razem ze skórką kroimy w kostkę).
Jeśli używamy świeżych pomidorów, należy je sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki bezpośrednio na dużym talerzu. Usunąć szypułki, miąższ pokroić na mniejsze kawałki, usuwając większość pestek.
Rozgrzać masło w garnku, dodać wyłuskany z łusek czosnek i dynię, smażyć przez 2 minuty, następnie dodać świeże pomidory lub pulpę, doprawić solą, czerwoną papryką, cukrem i gałką muszkatołową. Gotować przez około 30 minut aż pomidory zaczną się rozpadać. W międzyczasie dolewać wodę lub bulion w razie konieczności.
Zupę zmiksować na puree w pojemniku blendera. Przelać do garnka i zagotować, w razie konieczności zupę można rozcieńczyć. Przetrzeć przez sito jeśli chcemy pozbyć się drobinek pestek pomidorów. Podawać z lanymi kluseczkami posypując gałką muszkatołową.


Ciasto dyniowe

Składniki:

250 g (250 ml) musu z dyni

200 g masła

1 szklanka cukru

1 opakowanie cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

skórka starta z 2 mandarynek

3 jajka, oddzielnie żółtka od białek

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

do polewy - 50 g białej czekolady lub 5 łyżek cukru pudru lub 3 łyżki dżemu pomarańczowego lub mandarynkowego

Przygotowanie:
Tortownicę o średnicy 26 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Do garnka włożyć masło, roztopić na małym ogniu mieszając (starać się nie podgrzewać za bardzo masła). Dodać cukier oraz cukier wanilinowy i wymieszać. Odstawić z ognia.
Dodać mus z dyni i skórkę z mandarynki, wymieszać i ostudzić (masa może być lekko ciepła). Odłożyć pół szklanki masy na polewę. Do reszty (większości masy) dodać żółtka i wymieszać.
Mąkę przesiać do czystej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać ją do masy w 3 partiach, za każdym razem dokładnie mieszając łyżką.
Białka ubić na idealnie sztywną pianę i dodać do masy, bardzo delikatnie wymieszać łyżką.
Masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 45 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Do odłożonej masy dodać roztopioną czekoladę lub cukier puder lub dżem pomarańczowy, wymieszać. Polać po cieście gdy będzie już ostudzone.


Aleksandra Pelz, (21l.)

Dodaj komentarz

UWAGA!
Bardzo prosimy o niezamieszczanie w treści komentarza wszelkiej formy reklamy (która jest traktowana wtedy jako darmowa) na naszym portalu tojakobieta.pl tj. - adres strony www, e-mail, telefon, wszelkie inne dane kontaktowe. W przypadku niezastosowania się do wyżej wymienionego komunikatu oraz działań mających na celu obejście naszej prośby, będziemy zmuszeni wyciągnąć konsekwencje prawne odnośnie zarzutu bezprawnego zamieszczania darmowej reklamy. Wszelka reklama na naszym portalu jest ODPŁATNA.


Kod antyspamowy
Odśwież