Menu
logo tjk main

Jak łatwo przygotować mroczne przekąski na Halloween?

Miejmy nadzieję, że Halloween jest jedynym dniem w roku, kiedy dopuszczalne jest jedzenie potraw o nazwach takich jak: palce mumii/wiedźmy, suszone strupy, jadalny mózg itp. Jest to także czas, by przygotować coś, co będzie wyglądać strasznie, obrzydliwie i niesmacznie, więc zgromadziłam kilka prostych wskazówek jak to osiągnąć.

Jeśli jesteś gospodarzem upiornego Halloween party z pewnością zadbasz o to, by jedzenie nie było nudne. Szukasz inspiracji? Cóż, trafiłeś we właściwe miejsce.

1) Kolory, kolory, kolory
Najpopularniejsze halloweenowe barwy to: pomarańczowy, zielony, czerwony i czarny.
Podstawowym sposobem na osiągnięcie tego jest zastosowanie barwika spożywczego. Dużo, dużo barwnika spożywczego. Można spróbować jednak zastąpić je czymś naturalnym, np:
- pomarańczowy – sokiem/przecierem z marchewki lub dyni
- zielony – przecierem z groszku lub szpinaku
- czerwony – sokiem z buraków,
hall1- czarny – cóż... tu już zostaje chyba do wyboru wyłącznie barwnik.

2) Podaj płyny w probówkach
Oczywiście najbardziej pożądane płyny są lekko gęste i czerwone. Alkohole, drinki i napoje bezalkoholowe czy nawet gęsta pomidorowa zupa będą prezentować się w szklanych probówkach wyjątkowo strasznie. Łatwiejszym do zrealizowania, a równie ciekawym pomysłem, byłoby podanie ich w strzykawkach (oczywiście bez igieł!).

3) Niech wygląda jak ziemia
Używając pokruszonych czekoladowych ciastek mamy tu wielkie pole do popisu. Łatwo sprawić, by zwykły czekoladowy hall2deser – budyń, mus czy krem wyglądał w ten wieczór wyjątkowo. Wystarczy wymieszać go z długimi żelkami w kształcie robali, umieścić w przezroczystych naczyniach i posypać z wierzchu ciastkami, które mają służyć za ziemię.

4) Udekoruj jajka
Jajka na twardo są doskonałą bazą, na podstawie której można tworzyć różne rodzaje żywności na Halloween – oczy czy pająki. Ugotowane jajka faszerujemy z dodatkiem musztardy i ozdabiamy je pająkami wykonanymi z oliwek: połówkę oliwki kładziemy na środku, dodajemy oliwkowe odnóża i robimy oczy z małych majonezowych kropek.

5) Krwawy poncz
Prosty sposób na zrobienie lodu, który wygląda zdecydowanie ciekawiej niż zwykłe kostki. Do lateksowych rękawichall3zek (należy upewnić się, że w środku nie ma talku) wlewamy wodę, zawiązujemy je i chowamy do zamrażarki. Kiedy już lód będzie gotowy, na chwilę wkładamy go do ciepłej wody i ostrożnie usuwamy rękawiczki. Dowolny napój, czy to sok, czy mrożona herbata, umieszczamy w dużej szklanej misce, wrzucamy trochę żelek w kształcie robaków i nasz lód. Gotowe!

6) Palce mumii
Przygotowanie ich jest dziecinnie proste. W tym celu należy przekroić parówkę na pół, by była w sam raz na dwa kęsy, owinąć ją wąskim paskiem ciasta francuskiego i upiec przez ok. 20 minut w 180 stopniach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Aby nadać całości jeszcze straszniejszego wyrazu, do tak upieczonych parówek można podać jako dodatek sos BBQ.

7) Bułka z dżdżownicami
Parówkę kroimy wzdłuż na cienkie paski i wrzucamy na kilka minut do gotującej się wody. Wysoka temperatura ma na celu trochę powykrzywiać parówki. Odcedzone mieszamy z odrobiną ketchupu lub gotowego sosu BBQ i wkładamy w przekrojoną bułkę.
hall4
8) Nawiedzone babeczki
Upiecz muffinki z ulubionego przepisu na ciasto czekoladowe. Cała dekoracja polega na ubiciu bitej śmietany z odrobiną żelatyny i wyciśnięciu jej na babeczki na kształt duchów. Z czekolady robimy malutkie oczy. Czyż nie są urocze?

 

Katarzyna Mazurek, (23l.)

www.wcinajto.blogspot.com

Dodaj komentarz

UWAGA!
Bardzo prosimy o niezamieszczanie w treści komentarza wszelkiej formy reklamy (która jest traktowana wtedy jako darmowa) na naszym portalu tojakobieta.pl tj. - adres strony www, e-mail, telefon, wszelkie inne dane kontaktowe. W przypadku niezastosowania się do wyżej wymienionego komunikatu oraz działań mających na celu obejście naszej prośby, będziemy zmuszeni wyciągnąć konsekwencje prawne odnośnie zarzutu bezprawnego zamieszczania darmowej reklamy. Wszelka reklama na naszym portalu jest ODPŁATNA.


Kod antyspamowy
Odśwież