Menu
logo tjk main

Jak uzyskać idealnie wyglądające ciasto?

jakuzyskacidealniewygladajaceciastoWiększość z nas jest wzrokowcami - oznacza to, że największe znaczenie mają dla nas informacje, które odbieramy za pomocą naszych oczu. Wiedzę tę warto uwzględnić w każdej dziedzinie życia - także w kuchni, gdzie odpowiedni wygląd naszych wypieków doskonale podkreśli ich smak oraz aromat.

Smak to za mało
Doświadczeni kucharze doskonale zdają sobie sprawę z tego, że nawet najlepszy smak czy zapach nie gwarantują sukcesu - równie istotna jest forma (tak samego ciasta, jak i jego podania). Kluczowe dla zauroczenia gości oraz domowników będą: nadanie ciastu odpowiedniej faktury, oraz odpowiedni kształt i dekoracja.

Lekkie i puszyste, czy ciężkie i wilgotne?
W ciągu naszego życia wykształcamy w sobie szereg stereotypów, szufladkując poszczególne ciasta w odpowiednich kategoriach. I tak - suflet czekoladowy czy sernik muszą być lekkie i puszyste, babka ucierana - koniecznie krucha i delikatna, a piernikowe ciasto czekoladowe powinno być lekko wilgotne, zwarte i ciężkie. Ciężko walczyć z takimi przyzwyczajeniami - i najczęściej warto po prostu uwzględnić je w swojej pracy, wykorzystując znane i zaufane przepisy na ciasto. Jeżeli jednak nie odpowiada nam rola odtwórcy, lub spodziewamy się gości ceniących nietypowość i eksperymenty - nie bójmy się wypróbować odmiennego podejścia. Kreatywność przy pieczeniu ciast często się opłaca - wyobraźmy sobie choćby lekki suflet o smaku i aromacie świątecznego piernika, albo „ciężki”, bogaty w orzechy i bakalie sernik… Wszystko zależy tutaj od naszej inwencji i (nomen omen) dobrego smaku.

Pierwsze wrażenie
Rzadko kiedy pozostawiamy ciasto w stanie dokładnie takim, jak po upieczeniu - zazwyczaj staramy się nasze wypieki w jakiś sposób udekorować.
I dochodzimy do sedna sprawy - jak stworzyć dekorację, która nie tylko urzeknie wyglądem, ale i pozostanie praktyczna (a więc nie rozsypie się podczas krojenia niczym domek z kart) i uzupełni smak ciasta? Rozwiązań jest kilka - standardowo dostosowane są zarówno do okazji, jak i rodzaju ciasta.

Polewa czekoladowa
Czekolada jest doskonałym uzupełnieniem większości wypieków - a dzięki różnorodności gatunków i szerokiej palecie smaków, barw i odcieni, jaką przyjmują, z łatwością dostosuje się do niemal każdej sytuacji. Ciasto bardzo słodkie świetnie uzupełni ciemna polewa czekoladowa, oparta na gatunkach zawierających najwięcej naturalnego kakao. Bogaty aromat i atrakcyjny połysk urzekną każdego - a ciemny kolor zapewni nam swobodę manewru - możemy bowiem albo postawić na szlachetny minimalizm, albo użyć go jako wdzięcznego tła dla dalszej dekoracji (przy czym możemy użyć zarówno bitej śmietany, jak i jasnej polewy czekoladowej czy owoców). Czekolady mleczne i białe z kolei doskonale sprawdzą się w roli dekoracji ciast o mniej słodkim charakterze - a dobranie odpowiedniego odcienia pozwoli nam zapewnić im odpowiedni odbiór. Świetnie może zostać odebrany kontrast między bardzo słodką, białą czekoladą - a urzekającym goryczą naturalnego kakao ciastem. Łącząc ze sobą różne rodzaje polewy możemy - przy odrobinie wprawy - uzyskać ciekawe wzory i kształty, tworząc kulinarne dzieła sztuki. WAŻNE: polewa czekoladowa wygląda o wiele atrakcyjniej, jeżeli uda nam się przygotować ją w formie błyszczącej. Sekret tkwi w temperaturze i szybkości jej roztapiania - nie mogą być zbyt wysokie. Najlepiej jest użyć tak zwanej kąpieli wodnej - a temperatura nie powinna przekraczać 50-55 stopni.

Posypka
Ucierana babka waniliowa posypana gorzkim kakao, czekoladowy suflet z cukrem pudrem - a może wiórki kokosowe, wielobarwne mini-cukierki czy płatki migdałów? Dekoracja wykonana z produktów sypkich jest wyjątkowo prosta i szybka w przygotowaniu, a odpowiednio dobrana może podkreślić zalety naszych wypieków. Musimy jednak uważać, aby nie przesadzić z jej ilością - przypadkowe odetchnięcie pyłem kakaowym lub cukrem pudrem nie należy do przyjemności.

Galaretka
W połączeniu z owocami, bitą śmietaną - lub samodzielnie znakomicie wpłynie zarówno na smak, jak i widowiskowość ciasta. Bogactwo smaków i kolorów zapewnia wyobraźni szerokie pole do popisu - a szereg sztuczek (jak choćby zastosowanie żelków) uwalnia nas od widma płaskiej, monotonnej i nudnej powierzchni. Niestety, galaretka w pełni odnajdzie się tylko w wypiekach z solidną warstwą odporną na przemakanie - a długotrwały proces jej tężenia wymaga od nas skrupulatnego zaplanowania pracy.

Warto zainteresować się wyglądem naszego ciasta - już niewielki wysiłek i odrobina czasu pozwalają zmienić z pozoru zwykły deser w wydarzenie, które na długo utkwi w pamięci naszych gości.

Dodaj komentarz

UWAGA!
Bardzo prosimy o niezamieszczanie w treści komentarza wszelkiej formy reklamy (która jest traktowana wtedy jako darmowa) na naszym portalu tojakobieta.pl tj. - adres strony www, e-mail, telefon, wszelkie inne dane kontaktowe. W przypadku niezastosowania się do wyżej wymienionego komunikatu oraz działań mających na celu obejście naszej prośby, będziemy zmuszeni wyciągnąć konsekwencje prawne odnośnie zarzutu bezprawnego zamieszczania darmowej reklamy. Wszelka reklama na naszym portalu jest ODPŁATNA.


Kod antyspamowy
Odśwież