Menu
logo tjk main

Kotlety jajeczne

jajeczne

 

Czasem zdarza się, że w lodówce są tylko jajka, a przydałoby się zrobić obiad „na ciepło".

Jajecznica czy jajka sadzone każdemu się przejadły. Dlatego dziś proponuję kotlety jajeczne. Samo przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a obiad jak znalazł!

 

Kotlety jajeczne

Potrzebne składniki:

4 jajka (do gotowania)

1 surowe jajko

3 łyżki masła

1 cebula ( średnia lub duża) - w zależności od upodobań smakowych

5 łyżek bułki tartej

1 łyżka oliwy z oliwek lub 1 łyżka oleju

1 lub 2 łyżki gęstej śmietany

Sól, pieprz (ewentualnie przyprawa do potraw)

Miska :)

 

Przygotowanie:

Ugotuj 4 jajka na twardo, poczekaj, aż wystygną i obierz ze skorupek. Musisz je drobno pokroić ( nie przejmuj się, że jajka się „rozwalają”). Obierz cebulę, drobno pokrój i usmaż ją na 2 łyżkach masła. Do miski z drobno pokrojonymi jajkami dodaj cebulę (zamiast cebuli może być również drobno pokrojony szczypior) i 3 łyżki bułki tartej. Składniki wymieszaj ze śmietaną i 1 surowym jajkiem. Posól i popieprz (możesz dodać odrobinę przyprawy do potraw). Następnie wyrób masę i uformuj kotleciki.
Na patelni rozpuść łyżkę masła i łyżkę oliwy. Obtocz kotlety w pozostałej bułce tartej i usmaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

Kotlety jajeczne można podawać z ziemniakami lub ryżem + surówka.

Smacznego!

 

Paulina Nawrocka, (23l.)

Dodaj komentarz

UWAGA!
Bardzo prosimy o niezamieszczanie w treści komentarza wszelkiej formy reklamy (która jest traktowana wtedy jako darmowa) na naszym portalu tojakobieta.pl tj. - adres strony www, e-mail, telefon, wszelkie inne dane kontaktowe. W przypadku niezastosowania się do wyżej wymienionego komunikatu oraz działań mających na celu obejście naszej prośby, będziemy zmuszeni wyciągnąć konsekwencje prawne odnośnie zarzutu bezprawnego zamieszczania darmowej reklamy. Wszelka reklama na naszym portalu jest ODPŁATNA.


Kod antyspamowy
Odśwież