Menu
logo tjk main

Makaron zapiekany ze szpinakiem

FOTO: Paulina Dorna

zapiekanka

 Makaron zapiekany ze szpinakiem

Składniki (ilość zależna od poziomu łakomstwa):

- makaron (świderki albo rurki)

- szpinak

- pierś z kurczaka (albo 2)

- śmietana (ja używam 12%)

- pomidory konserwowe (najlepiej już pokrojone)

- duuużo startego żółtego sera

- zioła prowansalskie i inne przyprawy (sól, pieprz, papryka, czosnek co kto woli)

 

Na samym początku gotujemy makaron, do którego dodaję kapkę oleju aby się nie posklejał. W międzyczasie kroję pierś z kurczaka na małe "kosteczki" (ok. 2x2cm) co wrzucam na patelnie z odrobiną tłuszczu i przyprawiam. Po podsmażeniu mięska odkładam je na osobny półmisek, a na tej samej patelni szykuję szpinak (aby nie marnować niepotrzebnie wody i tłuszczu). Do szpinaku dodaję łyżkę śmietany i przyprawiam. Po przygotowaniu tych składników mieszam je z już ugotowanym makaronem (prawidłowo powinno się naprzemiennie przekładać w naczyniu żaroodpornym). Na wierzch polewam bezpośrednio z puszki pomidorkami konserwowymi. Posypuje to ziołami prowansalskimi. A na wierzchu duuużo startego żółtego sera. W takiej formie wrzucam całość do nagrzanego piekarnika (150 st. C) na około 20 minut.

PYCHA!

 

Paulina Dorna, (23l.), Poznań

Dodaj komentarz

UWAGA!
Bardzo prosimy o niezamieszczanie w treści komentarza wszelkiej formy reklamy (która jest traktowana wtedy jako darmowa) na naszym portalu tojakobieta.pl tj. - adres strony www, e-mail, telefon, wszelkie inne dane kontaktowe. W przypadku niezastosowania się do wyżej wymienionego komunikatu oraz działań mających na celu obejście naszej prośby, będziemy zmuszeni wyciągnąć konsekwencje prawne odnośnie zarzutu bezprawnego zamieszczania darmowej reklamy. Wszelka reklama na naszym portalu jest ODPŁATNA.


Kod antyspamowy
Odśwież