Makaron zapiekany ze szpinakiem
- Napisała Paulina Dorna
- wielkość czcionki zmniejsz czcionkę powiększ czcionkę
FOTO: Paulina Dorna
Makaron zapiekany ze szpinakiem
Składniki (ilość zależna od poziomu łakomstwa):
- makaron (świderki albo rurki)
- szpinak
- pierś z kurczaka (albo 2)
- śmietana (ja używam 12%)
- pomidory konserwowe (najlepiej już pokrojone)
- duuużo startego żółtego sera
- zioła prowansalskie i inne przyprawy (sól, pieprz, papryka, czosnek co kto woli)
Na samym początku gotujemy makaron, do którego dodaję kapkę oleju aby się nie posklejał. W międzyczasie kroję pierś z kurczaka na małe "kosteczki" (ok. 2x2cm) co wrzucam na patelnie z odrobiną tłuszczu i przyprawiam. Po podsmażeniu mięska odkładam je na osobny półmisek, a na tej samej patelni szykuję szpinak (aby nie marnować niepotrzebnie wody i tłuszczu). Do szpinaku dodaję łyżkę śmietany i przyprawiam. Po przygotowaniu tych składników mieszam je z już ugotowanym makaronem (prawidłowo powinno się naprzemiennie przekładać w naczyniu żaroodpornym). Na wierzch polewam bezpośrednio z puszki pomidorkami konserwowymi. Posypuje to ziołami prowansalskimi. A na wierzchu duuużo startego żółtego sera. W takiej formie wrzucam całość do nagrzanego piekarnika (150 st. C) na około 20 minut.
PYCHA!
Paulina Dorna, (23l.), Poznań