Menu
logo tjk main

Makaron zapiekany ze szpinakiem

FOTO: Paulina Dorna

zapiekanka

 Makaron zapiekany ze szpinakiem

Składniki (ilość zależna od poziomu łakomstwa):

- makaron (świderki albo rurki)

- szpinak

- pierś z kurczaka (albo 2)

- śmietana (ja używam 12%)

- pomidory konserwowe (najlepiej już pokrojone)

- duuużo startego żółtego sera

- zioła prowansalskie i inne przyprawy (sól, pieprz, papryka, czosnek co kto woli)

 

Na samym początku gotujemy makaron, do którego dodaję kapkę oleju aby się nie posklejał. W międzyczasie kroję pierś z kurczaka na małe "kosteczki" (ok. 2x2cm) co wrzucam na patelnie z odrobiną tłuszczu i przyprawiam. Po podsmażeniu mięska odkładam je na osobny półmisek, a na tej samej patelni szykuję szpinak (aby nie marnować niepotrzebnie wody i tłuszczu). Do szpinaku dodaję łyżkę śmietany i przyprawiam. Po przygotowaniu tych składników mieszam je z już ugotowanym makaronem (prawidłowo powinno się naprzemiennie przekładać w naczyniu żaroodpornym). Na wierzch polewam bezpośrednio z puszki pomidorkami konserwowymi. Posypuje to ziołami prowansalskimi. A na wierzchu duuużo startego żółtego sera. W takiej formie wrzucam całość do nagrzanego piekarnika (150 st. C) na około 20 minut.

PYCHA!

 

Paulina Dorna, (23l.), Poznań

Nie masz uprawnień do komentowania