Menu
logo tjk main

Sernik z czekoladą - sprawdzone przepisy

Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast na bazie sera. Wiedeński, nowojorski czy z rosą - każdy maRS3098 Jak upiec dobry sernik swoją oddaną rzeszę fanów. Ile pomysłów, tyle wariacji na jego temat. Miłośnikom słodkości przedstawiamy sprawdzone przepisy na serniki z czekoladą.

Czekoladowo-orzechowy sernik na zimno dla zapracowanych
To przepis, który przypadnie do gustu osobom, które chcą w jak najkrótszym czasie wyczarować coś bardzo smacznego, nie martwiąc się o to, czy ciasto wyrośnie, czy nie. Jak sama nazwa wskazuje, do przygotowania sernika na zimno nie potrzeba piekarnika, wystarczą: mikser, tortownica i lodówka. Nie może się nie udać!

Składniki:
•    250 g herbatników
•    50 g masła
•    400 g masła czekoladowego
•    100 g posiekanych orzechów laskowych
•    500 g zmielonego twarogu
•    60 g przesianego cukru pudru

Przygotowanie spodu:
Rozgnieć herbatniki na miazgę (aby zrobić to szybciej, użyj w tym celu blendera) i wrzuć je do miski, następnie dodaj łyżkę czekolady oraz masło i zacznij miksować. Kiedy składniki zaczną się zbijać w grudki, wrzuć 25 g posiekanych orzechów laskowych i miksuj do momentu otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Następnie wyściel nią tortownicę i wstaw do lodówki. Aby mocno ubić spód, użyj dna szklanki lub łyżki.

Przygotowanie masy:
Utrzyj twaróg z cukrem pudrem, dodaj pozostałe masło czekoladowe i dalej ucieraj do powstania jednolitej masy. Następnie rozprowadź ją równomiernie na wcześniej przygotowanym spodzie i posyp orzechami. Blachę ponownie wstaw do lodówki i odczekaj minimum 4h.

Sernik z czekoladą na spodzie Brownie
To sernik dla miłośników intensywnego smaku gorzkiej czekolady, charakteryzującego amerykańskie ciasta czekoladowe - Brownie, która w połączeniu z aksamitną, czekoladowo-serową masą będzie prawdziwą ucztą dla czekoladoholików. 

Składniki na spód Brownie:
•    100 g masła
•    100 g posiekanej, gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej min. 70%
•    2 jajka
•    szklanka cukru do wypieków
•    łyżeczka ekstraktu z wanilii
•    100 g mąki pszennej

Przygotowanie:
Masło i czekoladę rozpuść w garnku. Następnie ubij jaja z cukrem na gęstą pianę, dodaj przygotowany wcześniej sos czekoladowy, zmiksuj, dosyp mąkę, ponownie miksuj do otrzymania gładkiej masy.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180ºC, powstałą masę przelej do tortownicy i wstaw do piekarnika na ok. 25 minut.

Masa czekoladowo-serowa:
•    750 g sera twarogowego, zmielonego przynajmniej dwa razy
•    3 jajka
•    2 białka
•    szklanka śmietany kremówki 30%
•    szklanka drobnego cukru
•    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
•    sok z 1/2 cytryny
•    150 g drobinek czekoladowych

Przygotowanie:
Ser ucieraj w misce z jajkami i białkami, po chwili dodaj cukier. Wlej kremówkę, sok z cytryny i wsyp ekstrakt z wanilii. Miksuj do połączenia składników. Dodaj czekoladę i wymieszaj. Tak przygotowaną masę rozprowadź na spodzie brownie w tortownicy.

Piekarnik nagrzej do 130ºC, na spód wstaw blachę do połowy wypełnioną gorącą wodą, na środkowym piętrze ustaw tortownicę z ciastem na kratce. Piecz ok. 1,5 godziny, do momentu ścięcia powierzchni sernika. Gotowe ciasto wystudź i wstaw do lodówki na przynajmniej kilka godzin.

Pamiętaj, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, w przeciwnym razie możesz mieć problem z przygotowaniem spodu i masy serowej.

Sernik z czekoladową pianką
To połączenie puszystej, aksamitnej pianki z lekką nutką likieru amaretto oraz przepyszną pianką z czekolady.

Składniki na spód:
•    1½ szklanki mąki tortowej
•    120 g cukru
•    pół kostki masła
•    3 żółtka
•    1½ łyżeczki proszku do pieczenia
•    szczypta soli

Przygotowanie spodu:
Przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sól. Wbij żółtka, dodaj miękkie masło, dosyp cukier i ugnieć ciasto. Zwiń z niego kulkę, owiń w ręcznik i wsadź do lodówki na ok. 20 minut. W tym czasie przygotuj masę serową.

Składniki na masę:
•    1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
•    6 białek
•    3 żółtka
•    szklanka cukru
•    pół kostki masła
•    2 budynie waniliowe bez dodatku cukru
•    2 łyżki likieru amaretto

Przygotowanie:
Utrzyj masło z cukrem, dodaj żółtka, ser, budynie i likier. W drugiej misce ubij białka na gęstą pianę. Połącz zawartości misek, dokładnie wymieszaj.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180ºC. Wyciągnij ciasto z lodówki i przełóż je na blachę, równomiernie rozprowadź na nim masę. Piecz przez godzinę, a następnie zmniejsz temperaturę do 150ºC i zostaw w piekarniku jeszcze przez ok. 20 minut. Przejdź do przygotowania czekoladowej pianki.

Składniki na czekoladową piankę:
•    szklanka śmietany kremówki
•    3 łyżki śmietany 18%
•    ¼ tabliczki gorzkiej czekolady
•    3 łyżeczki żelatyny
•    4 łyżki wody
•    4 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:
Żelatynę wymieszaj z wodą. Poczekaj, aż napęcznieje i podgrzej. Do rondelka wrzuć połamaną czekoladę, cukier i wlej śmietanę 18%, powoli podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści. Uważaj, żeby jej nie zagotować. Wlej przygotowaną żelatynę do rozpuszczonej czekolady i dokładnie połącz. Odstaw do wystudzenia.

Kremówkę ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę i połącz z ostudzoną czekoladą. Dokładnie wymieszaj. Polej sernik czekoladową pianką dopiero wtedy, gdy ostygnie.

Dodaj komentarz

UWAGA!
Bardzo prosimy o niezamieszczanie w treści komentarza wszelkiej formy reklamy (która jest traktowana wtedy jako darmowa) na naszym portalu tojakobieta.pl tj. - adres strony www, e-mail, telefon, wszelkie inne dane kontaktowe. W przypadku niezastosowania się do wyżej wymienionego komunikatu oraz działań mających na celu obejście naszej prośby, będziemy zmuszeni wyciągnąć konsekwencje prawne odnośnie zarzutu bezprawnego zamieszczania darmowej reklamy. Wszelka reklama na naszym portalu jest ODPŁATNA.


Kod antyspamowy
Odśwież