Menu
logo tjk main

Tygiel kulinarny, czyli kuchnia australijska

kuchniaaustralijskaPoznawanie kuchni z zakątków świata może być fascynujące, aczkolwiek trzeba być do tego osobą odważną, która nie boi się nowych smaków i nie odczuwa lodowej kuli w żołądku na myśl o zjedzeniu pieczeni ze strusia, burgerów z kangura lub zupy na bazie bulionu z kangurzego ogona…a takie przysmaki możemy odnaleźć w kuchni australijskiej.

Tam, gdzie za kuchennym oknem skaczą kangury
Kuchnia australijska łączy tradycyjne australijskie potrawy z tradycyjnymi daniami kuchni azjatyckich i europejskich. Wynika to z multikulturowości - obcokrajowcy wprowadzają od wieków do kulinarnej kultury Australii specyfikę kuchni swoich rodzimych krajów.
Tradycyjna kuchnia australijska bazowała głównie na angielskiej (daniach mięsnych, puddingach) z racji licznych XIX-wiecznych imigrantów, którzy zasiedlali australijskie ziemie. Obecnie możemy w niej spotkać zwyczaje kuchni greckiej, włoskiej, a także polskiej: tak, Australijczycy znają nasze pierogi! Jakie typowe potrawy kuchni australijskiej warto poznać?

Australijskie słodkości mają swoją historię
Wbrew pozorom, nie będzie to kuchnia oparta tylko na stekach z kangura. Zacznijmy od słodkości - deserem typowo australijskim, choć stworzonym i nazwanym na cześć rosyjskiej primabaleriny, Anny Pawłowej, jest Pavlova - tort bezowy z owocami oraz bitą śmietaną. Artystka odwiedziła Perth podczas światowego tournne w roku 1926 - mówiono, że „Ona nie tańczy, ona unosi się na skrzydłach”. Ta opinia idealnie odnosi się do Pavlovej - deseru wyjątkowo lekkiego. Co ciekawe, za autora tego deseru uważają się też Nowozelandczycy, ponieważ Pawłowa w tym samym roku odwiedziła Wellington. Kulinarny spór być może nigdy nie zostanie rozwiązany. Ciekawą historię powstania mają też ciasteczka anzac - twarde ciastka owsiano-kokosowe ze złocistym syropem (golden syrup). ANZAC to Australian and New Zealand Army Cops, armia, która podczas I wojny światowej walczyła na Bliskim Wschodzie i na froncie zachodnim. Ciasteczka anzac musiały mieć taką formę, aby przetrwały długotrwały transport z Australii do żołnierzy w Europie - te, które przyrządzimy w domu z pewnością będą bardziej miękkie. Z tradycyjnych australijskich deserów warto również wymienić lamingtony - kostkowe biszkopty z dżemem, oblane czekoladą i obtoczone we wiórkach kokosowych. Historia głosi, że Charles Cochrane-Baille, drugi baron Lamington, został ugoszczony podczas jednego ze spotkań deserem z niezbyt świeżego biszkoptu. Czy mu smakował? Zdania są podzielone. Baron miał nazwać lamingtony those bloody poofy woolly biscuits.

Typowe australijskie przekąski
Tradycyjna australijska zupa z dyni na bazie wywaru z barramundi (ryby występującej w Północnej Australii) może być podawana z kromkami z vegemite - pastą do chleba z wyciągu z drożdży, która charakteryzuje się słono-gorzkim smakiem. Mówi się, że jest podobna w smaku do bulionu z mięsa wołowego… Inny australijski przysmak to chleb produkowany bez drożdży. Damper, bo o nim mowa, był pożywieniem australijskich opiekunów zwierząt na latyfundiach, którzy podczas podróży i przebywania na odległych obszarach dysponowali najczęściej takimi produktami jak mąka, mleko, woda, cukier, sód i mięso. Damper, pieczony nad ogniskami, był często spożywany z suszonym mięsem, a także polewany golden syrupem. Trudno by nie wspomnieć o owocach morza - popularnością cieszą się balmain bugs, czyli skorupiaki podobne w smaku do homara, aczkolwiek ich mięso jest delikatniejsze. Australijczycy przepadają również za krewetkami w marynacie, okoniem australijskim i wspominaną już rybą barramundi, którą niestety rzadko spotyka się w polskich restauracjach.

Okazuje się, że poznawanie kuchni australijskiej jest nie tylko ekscytujące ze względu na oryginalne smaki i specyficzne produkty, ale niesie ze sobą liczne ciekawostki historyczne. Poznając kuchnię australijską, jednocześnie poznajemy jej zróżnicowaną i fascynującą kulturę. A może by tak przyrządzić pyszny posiłek z australijskiej kuchni i uraczyć gości anegdotami z historii i kultury Australii?

Dodaj komentarz

UWAGA!
Bardzo prosimy o niezamieszczanie w treści komentarza wszelkiej formy reklamy (która jest traktowana wtedy jako darmowa) na naszym portalu tojakobieta.pl tj. - adres strony www, e-mail, telefon, wszelkie inne dane kontaktowe. W przypadku niezastosowania się do wyżej wymienionego komunikatu oraz działań mających na celu obejście naszej prośby, będziemy zmuszeni wyciągnąć konsekwencje prawne odnośnie zarzutu bezprawnego zamieszczania darmowej reklamy. Wszelka reklama na naszym portalu jest ODPŁATNA.


Kod antyspamowy
Odśwież