Menu
logo tjk main

Wariacje z cukinii

cheesy-zucchini-kalynskitchenPowodzenie dobrej kuchni - odważne zestawy i wyobraźnia. W związku z tym, że potrawa jest tworzona przeze mnie - nie wyznaczam ścisłej ilości. Wszystko dopasowane do stopnia głodu i ilości buzi do „wcinania”

 

Wariacje z cukinii

Cukinia ze skórką
Czerwona cebula
Biała cebula
Czerwona papryka
Zielona papryka
Żółta papryka
Ziemniaczki przekrojone na ćwiartki
Natka pietruszki, koperek
Kukurydza konserwowa
Zioła prowansalskie, tymianek, oregano, bazylia, kminek, zmielona gałka muszkatołowa, majeranek, sól i pieprz – najlepiej świeżo zmielony (dowolność ziół – ja proponuję takie)
(składniki również mogą być inne – ważne, żeby było kolorowo)

Ziemniaczki podgotowujemy oddzielnie w wodzie lub na parze (do stanu prawie ugotowanego). Na patelni szklimy cebule (czerwoną i białą) – ważne, żeby nie spalić bo stracą swój naturalny piękny kolor), po czym wykładamy na talerz. Na patelni podduszamy cukinię, aż skórka będzie do zgryzienia – średniej miękkości. Do tego dodajemy papryki. Dosypujemy przyprawy, dorzucamy wcześniej podduszone cebule i wsypujemy ziemniaczki. Potem dodajemy to, co nam zostało. Sprawdzamy miękkość próbując co chwila – uwaga pyszne.

Czas wykonania około 30 minut – z krojeniem.

Doskonałe danie jednogarnkowe.

Justyna Nosorowska (39l.)

Dodaj komentarz

UWAGA!
Bardzo prosimy o niezamieszczanie w treści komentarza wszelkiej formy reklamy (która jest traktowana wtedy jako darmowa) na naszym portalu tojakobieta.pl tj. - adres strony www, e-mail, telefon, wszelkie inne dane kontaktowe. W przypadku niezastosowania się do wyżej wymienionego komunikatu oraz działań mających na celu obejście naszej prośby, będziemy zmuszeni wyciągnąć konsekwencje prawne odnośnie zarzutu bezprawnego zamieszczania darmowej reklamy. Wszelka reklama na naszym portalu jest ODPŁATNA.


Kod antyspamowy
Odśwież