Menu
logo tjk main

3 najlepsze alkohole do drinków

3 najlepsze alkohole do drinków
Mocny alkohol w czystej postaci rzadko kiedy smakuje dobrze bez dodatków - w większości wypadków dopiero podany w atrakcyjnej formie nabiera nowego charakteru i może stanowić nie tylko dodatek do posiłku, ale także stać się miłym akcentem spotkania towarzyskiego.

Jednak nie wszystkie alkohole równie dobrze nadają się do drinków - aby mogły być wykorzystane w tej funkcji muszą spełniać określone wymagania, do których należą przede wszystkim moc i aromat, ale zaletą może stać się także neutralny smak, który pozwoli wydobyć na pierwszy plan zalety dodatków.

Wymagania te najlepiej spełniają 3 gatunki alkoholu: gin, whisky oraz wódka.

Gin
Historia produkcji ginu rozpoczęła się w XVII wieku w Niderlandach. (Obecnie są to: Holandia i część Belgii). Napój ten nosił wówczas nazwę Genever, a skróconą formę - gin - stworzyli Anglicy. Był najpierw uważany za alkohol dla niższych sfer, jednak zupełnie inną rangę zyskał w XVIII wieku, towarzysząc odkrywcom i zdobywcom z Europy i wraz z nimi wkraczając na salony.

Jako trunek posiadający specyficzne walory smakowe (jest przede wszystkim cierpki i gorzki) niemal od samego początku podawany był z wszelkiego rodzaju dodatkami. Gin dobrze łączy się z tonikiem, ale można go podawać także z sokami, szczególnie z sokiem cytrynowym lub pomarańczowym.

Dry gin i London dry gin
Gin jest bezbarwnym, klarownym, jałowcowym napojem alkoholowym. Uzyskuje się go po destylacji zacieru, do którego dodano jagody jałowca pospolitego. Powinien wówczas posiadać od 35℅ do 40℅ alkoholu. Do najbardziej znanych rodzajów ginu zalicza się dry gin i London dry gin. W wyniku połączenia tego trunku z wermutem powstaje martini.

Do najsłynniejszych drinków na bazie ginu należą:
- Orange Blossom
- John Collins
- Fleet Street

Whisky
Szczycący się liczącą ponad 1000 lat historią trunek z wysp brytyjskich, obecnie kojarzony głównie ze Szkocją, jest jednym z najbardziej charakterystycznych pod względem smaku i aromatu alkoholi. Dodatkową zaletą jest reputacja elitarności i luksusu - oraz głębokie zakorzenienie w kulturze popularnej.

Atrakcyjny i silny aromat i smak whisky stanowi doskonałą bazę dla drinków - szczególnie polecana jest odmiana blended.

Najbardziej popularne drinki z dodatkiem whisky to:
- Whisky Cobbler
- Miami Beach Coctaill
- Whisky Up

Wódka
Produkowana ze zbóż lub ziemniaków wódka od wieków uznawana jest za nasz narodowy alkohol. Dzięki neutralnemu smakowi i niebagatelnej mocy zyskała sobie uznanie w oczach amatorów koktajli z całego świata.

Przyrządzone na bazie wódki drinki to:
- Arizona Anti-Freeze
- American Pie
- Cowboy Roy

Przygotowanie dobrego drinka wymaga użycia odpowiednich składników. Czasami warto poeksperymentować i stworzyć coś według własnego pomysłu - ale nie odrzucajmy wielowiekowej tradycji.

Dodaj komentarz

UWAGA!
Bardzo prosimy o niezamieszczanie w treści komentarza wszelkiej formy reklamy (która jest traktowana wtedy jako darmowa) na naszym portalu tojakobieta.pl tj. - adres strony www, e-mail, telefon, wszelkie inne dane kontaktowe. W przypadku niezastosowania się do wyżej wymienionego komunikatu oraz działań mających na celu obejście naszej prośby, będziemy zmuszeni wyciągnąć konsekwencje prawne odnośnie zarzutu bezprawnego zamieszczania darmowej reklamy. Wszelka reklama na naszym portalu jest ODPŁATNA.


Kod antyspamowy
Odśwież