Menu

logo tjk main 

3 najlepsze alkohole do drinków

3 najlepsze alkohole do drinków
Mocny alkohol w czystej postaci rzadko kiedy smakuje dobrze bez dodatków - w większości wypadków dopiero podany w atrakcyjnej formie nabiera nowego charakteru i może stanowić nie tylko dodatek do posiłku, ale także stać się miłym akcentem spotkania towarzyskiego.

Jednak nie wszystkie alkohole równie dobrze nadają się do drinków - aby mogły być wykorzystane w tej funkcji muszą spełniać określone wymagania, do których należą przede wszystkim moc i aromat, ale zaletą może stać się także neutralny smak, który pozwoli wydobyć na pierwszy plan zalety dodatków.

Wymagania te najlepiej spełniają 3 gatunki alkoholu: gin, whisky oraz wódka.

Gin
Historia produkcji ginu rozpoczęła się w XVII wieku w Niderlandach. (Obecnie są to: Holandia i część Belgii). Napój ten nosił wówczas nazwę Genever, a skróconą formę - gin - stworzyli Anglicy. Był najpierw uważany za alkohol dla niższych sfer, jednak zupełnie inną rangę zyskał w XVIII wieku, towarzysząc odkrywcom i zdobywcom z Europy i wraz z nimi wkraczając na salony.

Jako trunek posiadający specyficzne walory smakowe (jest przede wszystkim cierpki i gorzki) niemal od samego początku podawany był z wszelkiego rodzaju dodatkami. Gin dobrze łączy się z tonikiem, ale można go podawać także z sokami, szczególnie z sokiem cytrynowym lub pomarańczowym.

Dry gin i London dry gin
Gin jest bezbarwnym, klarownym, jałowcowym napojem alkoholowym. Uzyskuje się go po destylacji zacieru, do którego dodano jagody jałowca pospolitego. Powinien wówczas posiadać od 35℅ do 40℅ alkoholu. Do najbardziej znanych rodzajów ginu zalicza się dry gin i London dry gin. W wyniku połączenia tego trunku z wermutem powstaje martini.

Do najsłynniejszych drinków na bazie ginu należą:
- Orange Blossom
- John Collins
- Fleet Street

Whisky
Szczycący się liczącą ponad 1000 lat historią trunek z wysp brytyjskich, obecnie kojarzony głównie ze Szkocją, jest jednym z najbardziej charakterystycznych pod względem smaku i aromatu alkoholi. Dodatkową zaletą jest reputacja elitarności i luksusu - oraz głębokie zakorzenienie w kulturze popularnej.

Atrakcyjny i silny aromat i smak whisky stanowi doskonałą bazę dla drinków - szczególnie polecana jest odmiana blended.

Najbardziej popularne drinki z dodatkiem whisky to:
- Whisky Cobbler
- Miami Beach Coctaill
- Whisky Up

Wódka
Produkowana ze zbóż lub ziemniaków wódka od wieków uznawana jest za nasz narodowy alkohol. Dzięki neutralnemu smakowi i niebagatelnej mocy zyskała sobie uznanie w oczach amatorów koktajli z całego świata.

Przyrządzone na bazie wódki drinki to:
- Arizona Anti-Freeze
- American Pie
- Cowboy Roy

Przygotowanie dobrego drinka wymaga użycia odpowiednich składników. Czasami warto poeksperymentować i stworzyć coś według własnego pomysłu - ale nie odrzucajmy wielowiekowej tradycji.
powrót na górę