Menu

logo tjk main 

Nowoczesność i śródziemnomorskie klimaty czyli kawa po włosku

Nowoczesność i śródziemnomorskie klimaty czyli kawa po włosku
Idealnie zaparzona kawa nie tylko pobudza, ale też poprawia koncentrację, samopoczucie i uwodzi nas wyrafinowanym smakiem. Przyrządzenie kawy to często skomplikowany rytuał, wymagający skupienia i precyzji. Tradycyjne przepisy dotyczące przygotowania tego napoju różnią się w zależności od kraju czy nawet regionu i wciąż są ściśle przestrzegane przez prawdziwych pasjonatów małej czarnej.

Przyrządzanie kawy
Sposób przyrządzania kawy zdecydowanie wpływa na jej jakość. Jeśli ograniczamy się do zalania wrzątkiem dwóch łyżeczek mielonej lub rozpuszczalnej kawy, otrzymamy napój przypominający ją, choć trudno będzie w tym przypadku o szczególne doznania smakowe. Za najbardziej wartościową, zdrową i smaczną uchodzi kawa przyrządzona ze świeżo zmielonych ziaren. Sam proces jej zaparzania nie powinien trwać ani zbyt krótko, ani zbyt długo. Jest wówczas aromatyczna, bogata w antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki i ma ożywcze działanie. Za mistrzów w parzeniu kawy uchodzą Włosi. Ten, kto miał okazję wypoczywać nad Morzem Śródziemnym z pewnością przypomina sobie cudowny smak włoskiej kawy serwowanej na południu Europy.

Wspaniała kawa nie tylko z Włoch
Włosi delektują się małą, choć niekoniecznie czarną. Mocne espresso podawane jest tu w bardzo małych porcjach. Najlepiej jest popijać je wodą, którą otrzymamy dodatkowo przy zamówieniu. Tak pije się nie tylko we Włoszech, ale we wszystkich krajach śródziemnomorskich. Najbardziej popularna jest kawa przyrządzana ze spienionym mlekiem, oferowana w rozmaitych wersjach: latte, cappuccino, macchiato. Aby skosztować wyśmienitej kawy nie musimy jednak wyprawiać się aż do Włoch. Dziś coraz rzadziej pijemy tzw. zalewajkę, a w naszych kuchniach coraz częściej pojawiają się ciśnieniowe ekspresy automatyczne.

Kawa z ekspresu
Korzystając z ekspresu ciśnieniowego możemy zaparzyć sobie prawdziwie włoską kawę. Za najlepsze uważane są ekspresy automatyczne firmy De’Longhi, oferujące możliwość przygotowania całej gamy rozmaitych czarnych i mlecznych kaw, od mocnego podwójnego espresso po mleczne napoje z lekką jedynie nutą kawy. Wyposażone są w system spieniania mleka, dzięki czemu przyrządzone w nich espresso zwieńczone będzie delikatną mleczną pianką. Standardowy ekspres tej marki wyposażony jest też w funkcję automatycznego czyszczenia systemu spieniania mleka, odkamieniania, czyszczenia i płukania. Jest cichy, energooszczędny, z kilkunastostopniową regulacją mielenia i fantazyjnymi propozycjami kawy. Możemy zaprogramować sobie naszą małą czarną dokładnie taką, jaką lubimy, określając jej ilość, moc i temperaturę. Kawa przyrządzana w nowoczesnych ekspresach w niczym nie ustępuje tej przygotowywanej w tradycyjny sposób, jest równie aromatyczna i bogata w walory smakowe, sam zaś proces jej zaparzania jest znacznie wygodniejszy i szybszy.
powrót na górę