Menu
logo tjk main

Czekoladowe przyjemności

Czekoladowe przyjemności
Mleczna, gorzka, z nadzieniem, z orzechami, z bakaliami, biała… czekolada, to słodka przekąska obok której nie potrafimy przejść obojętnie. Jest to przyjaciel każdej kobiety, ponieważ gdy tylko przyjdą chwile smutku, ona zaraz pojawia się, by nas pocieszyć. Co w sobie ma, że kochają ją wszyscy, bez względu na wiek?

Co ma w środku?
W skład czekolady wchodzi między innymi: magnez, żelazo, niacyna, wapń, białko, glukoza oraz kofeina. Czekolada to źródło witamin i energii. Zawiera ona duże ilości węglowodanów prostych, a nasz organizm je najlepiej przyswaja. Potas wspomaga mięśnie i chroni nas przed nadciśnieniem tętniczym. Oprócz potasu czekolada zawiera w sobie witaminę E. Pomaga ona w leczeniu niepłodności a także dodaje nam witalności. W jej składzie są także witaminy z grupy B oraz magnez, który działa na trzęsące się ręce i uspokaja nerwy.

Naukowcy zbadali, że kilka kostek dziennie zapobiega zakrzepom krwi. Czekolada działa więc jak aspiryna, co jest również bardzo pozytywne dla naszego organizmu.

Pokarm bogów
czek2Drzewo kakaowe nazywane jest pokarmem bogów i od zawsze uważane było za coś świętego. Podczas odprawiania świętych rytuałów czekolada pełniła szczególną funkcję i była traktowana z czcią. Jest to także afrodyzjak. Jednym z jej składników jest fenylotylamina. Jej poziom w organizmie podnosi się wtedy, gdy jesteśmy zakochani. Dzięki niej następuje zwężenie naczyń krwionośnych, podniesienie ciśnienia krwi i pobudzenie organizmu. Nie odczuwamy wówczas zmęczenia ale ekscytację i podniecenie. Warto więc wzbogacić wspólną kuchnię o czekoladę, mamy wówczas większą ochotę na naszego partnera.

Gdy w naszym organizmie brakuje fenylotylaminy lub gdy zostawił nas partner, sięgamy po czekoladę, by "zjeść" smutek. 

Tyle kostek radości!
Oprócz wyjątkowego smaku czekolada działa na nasze samopoczucie. Zauważyłyście, że gdy zjemy kostkę czekolady jesteśmy radosne? Staje się tak, za sprawą psychoaktywnych środków, które pozytywnie działają na nasz organizm. Taki stan można porównać do zażywania narkotyków, a to wszystko przez endorfiny, czyli popularny hormon szczęścia - czujemy wtedy przypływ błogiej przyjemności oraz serotoniny, która przeciwdziała stanom depresyjnym. Co ciekawe czekolada zmniejsza też bóle napięcia przedmiesiączkowego, dlatego przed miesiączką tak chętnie sięgamy po czekoladę.

A może gorzka?
Zdaniem duńskich naukowców gorzka czekolada działa na zgrabną sylwetkę. Osoby, które lubią ten rodzaj czekolady łatwiej potrafią zaspokoić głód, ponieważ zawiera ona w sobie dużo kakao, które bogate jest we flawonoidy, a zwłaszcza w epikatechiny. W słodkich czekoladach flawonoidy są usuwane a dodatek cukru lub mleka obniża ich zdrowotne właściwości. Gorzka czekolada zawiera w sobie także wysoką zawartość przeciwutleniaczy, a one z kolei mają korzystny wpływ na nasze serce. Warto zatem od czasu do czasu zjeść sobie kostkę ciemnej czekolady.

Tylko do jedzenia?
Jeśli nie przepadamy za czekoladą albo liczymy kalorie możemy sięgnąć po czekoladowe kosmetyki. Już sam ich zapach pobudza nas i wpływa korzystnie na samopoczucie, dlatego jak najczęściej sięgajmy po kosmetyki z czekoladą. Masło kakaowe bardzo dobrze oddziałuje na cerę, ponieważ natłuszcza ją i regeneruje a także zmniejsza obrzęki na skórze. Kosmetyki z czekoladą relaksują i upiększają nasze ciało. Powszechnie wiadomo, że w ziarnach kakaowca zawarta jest kofeina, która oczyszcza skórę z toksyn a także działa wyszczuplająco, dlatego sięgajmy po czekoladę, nie tylko tą w kostkach.

Same dobro?
czek3Oprócz zalet, czekolada posiada także wady. Jest ona bardzo uzależniająca i w mgnieniu oka możemy nie zmieścić się w ulubione jeansy. Czekolada może być również przyczyną alergii i nie wiadomo do końca, jaki wpływ ma na trądzik. Nadmierne spożycie czekolady może spowodować dolegliwości przewodu pokarmowego, zatem osoby z chorymi nerkami i pęcherzem moczowym nie powinny jej jeść. Czekolada zawiera bardzo dużo cukru i tłuszczy, co działa niekorzystnie na zdrowie. Gdy będziemy z nią przesadzać, możemy mieć problemy z zębami.

Czekolada od zawsze była symbolem przepychu, płodności i szczęścia. Nic więc dziwnego, że po dziś dzień ludzie tak chętnie po nią sięgają. Obecnie jest tyle rodzajów czekolady, że każdy znajdzie coś dla siebie. Pamiętajmy, że najzdrowsza jest gorzka, ale w nadmiarze wszystko szkodzi, nawet ona.

Aneta Krasińska
fot. pixabay.com.pl

Dodaj komentarz

UWAGA!
Bardzo prosimy o niezamieszczanie w treści komentarza wszelkiej formy reklamy (która jest traktowana wtedy jako darmowa) na naszym portalu tojakobieta.pl tj. - adres strony www, e-mail, telefon, wszelkie inne dane kontaktowe. W przypadku niezastosowania się do wyżej wymienionego komunikatu oraz działań mających na celu obejście naszej prośby, będziemy zmuszeni wyciągnąć konsekwencje prawne odnośnie zarzutu bezprawnego zamieszczania darmowej reklamy. Wszelka reklama na naszym portalu jest ODPŁATNA.


Kod antyspamowy
Odśwież