Menu

logo tjk main 

Goździk - przyprawa, która leczy

Goździk - przyprawa, która leczy
Ta niepozorna przyprawa, która przybywa na nasze stoły z tak odległych zakątków świata jak Zanzibar czy Sri Lanka, jest w naszej kuchni dobrze znana. Dzięki olejkowi znajdującemu się w pąkach i za sprawą jego wyjątkowych właściwości aromatycznych, idealnie nadaje się do wypieków, grzanego wina i marynat. Choć doskonale wiemy z czym łączyć goździk podczas gotowania, nie zawsze zdajemy sobie sprawę z jego właściwości leczniczych.

Głównym jego składnikiem jest eugenol, czyli silny związek zapachowy, który w połączeniu z kariofilenem działa jak środek antybakteryjny i antygrzybiczny, dlatego jest idealny jako miejscowy antyseptyk i lek do znieczulenia ogólnego. Używany głównie w przemyśle dentystycznym przy znieczulaniu dziąseł i bólów zęba oraz zwalczaniu mikrobów i bakterii. Dogłębnie likwiduje infekcje i stany zapalne, dlatego wystarczy przyłożyć w bolące miejsce w jamie ustnej watę namoczoną olejkiem goździkowym, by odczuć ulgę. Często jest wykorzystywany do leczenia miejsc po ugryzieniach przez insekty, okaleczeń, ran wokół ust i na skórze. Aplikacja olejku na problematyczne miejsca powinna pomóc. Dodatkowo, goździk wspomaga nasz układ odpornościowy i oddechowy. Płukanie ust i gardła rozcieńczonym olejkiem łagodzi bóle gardła i działa przeciwzapalnie. Posiada działanie wykrztuśne, ułatwia wydalanie śluzu z oskrzeli, dlatego jest polecany osobom zmagającym się z kaszlem.

Badania Uniwersytetu im. Miguela Hernandeza w Alicante dowiodły, że goździk jest jednym z najlepszych antyoksydantów występujących w przyrodzie. Spożywanie go chroni przed miażdżycą, chorobami serca, udarami mózgu oraz procesami starzenia się organizmu, dzięki produkcji przeciwutleniaczy zmagającymi się z wolnymi rodnikami. Goździk sprawdza się w profilaktyce wszelkich schorzeń, ponieważ eliminuje z organizmu trucizny fenolowe i indolowe, dzięki czemu zmniejsza ryzyko występowania nowotworu. Co więcej, posiada pozytywny wpływ na śluzówkę żołądka. Łagodzi podrażnienia, działa kojąco i relaksująco na cały układ trawienny. Sprawdza się przeciw wymiotom, wzdęciom i ogólnym bólom brzucha. Pomaga również w trawieniu, ponieważ zwiększa wydzielanie kwasu solnego przez żołądek. Goździk sprzyja w rzuceniu palenia poprzez złagodzenie objawów odstawienia nikotyny, nadaje się jako zamiennik papierosa dla tych, którzy nie mogą się obyć bez nawyku żucia.

Jak stosować?
1. Żucie kilku sztuk przez kilka minut pomoże w walce z wirusami w okresie przeziębień. Zapobiegnie zachorowaniu i poprawi kondycję układu odpornościowego.
2. Przetwory
Napar: 1-2 łyżeczek rozdrobnionego goździku zalanego szklanką wrzątku pić po ostygnięciu 1-3 razy dziennie, nie więcej niż 100 ml.
Syrop: 6 goździków wrzucić do słoiczka z miodem, wymieszać lekko je ugniatając. Pozostawić na noc, a rano usunąć goździki. Zażywać po 1 łyżeczce dziennie. Syrop rozrzedza zalegającą wydzielinę i ułatwia jej odkrztuszanie, a także zmniejszą chrypę.
3. Czysty olejek
Wcieranie olejku bezpośrednio w dziąsła wokół zainfekowanego zęba pomoże w walce z bakteriami. Czystą postacią olejku możemy smarować także dłonie, stopy bądź miejsca, gdzie znajduje się rana czy inna dolegliwość skórna. Rozcieńczenie go olejkiem słonecznikowym (w stosunku 1:1) i wcieranie w miejsca zmienione reumatycznie, po urazach czy zmarznięte, poprawi krążenie, przyspieszy ustępowanie obrzęku i zmniejszy ból. Afty, bolesne nadżerki pleśniawki na skórze i w jamie ustnej można pędzlować nalewką goździkową lub olejkiem goździkowym rozcieńczonym gliceryną.
4. Dla palaczy
Przygotowanie napoju ze szklanki przegotowanej ciepłej wody, szczypty imbiru, gałki muszkatołowej i kilku goździków zniechęci do sięgnięcia po papieros. Poleca się również umieszczenie kropelki czystego olejku na języku bądź zwykłe żucie aż do momentu kiedy minie ochota na papieros.
5. Napoje
Do gorącej herbaty dodać 1-2 sztuki goździku, cynamonu i plasterek pomarańczy. Taka mieszanka pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie i samopoczucie.

Mieszanka soku ananasowego, jabłkowego oraz 5 kropel olejku: goździkowego, mandarynkowego i cynamonowego zamieni się w pyszny i pobudzający drink.

Jesienno-zimowa pora jest idealna na grzaniec z goździkiem. Wystarczy podgrzać, ale nie zagotować w garnku piwo, miód i sok malinowy. Następnie wsypać cukier, goździki i inne przyprawy. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki i dalej podgrzewać na małym ogniu. Pić ciepłe.

Jako dietetyczny składnik naszej diety warto włączyć picie wody z kilkoma kroplami olejku bądź dodawanie go do codziennych posiłków. Z pewnością ułatwi trawienie i ulepszy pracę układu trawiennego.

Pomimo wyjątkowo korzystnych właściwości, nie każdy powinien stosować goździk, m.in. kobiety w ciąży lub karmiące i dzieci. Należy również nie przesadzać z jego ilością i częstotliwością używania. Choć jest to produkt naturalny, działa silnie, ale skutecznie. Warto odkryć na nowo tę przyprawę i pozwolić jej, aby zagościła nie tylko na stołach, ale i w apteczce.

Justyna Jędrych
powrót na górę