Menu
logo tjk main

Słód jęczmienny - co to takiego?

Słód jęczmienny - co to takiego?
Każdy wie, że jęczmień jest jednym ze zbóż dodawanym do wypieku pieczywa. Nie piecze się jednak chleba tylko i wyłącznie z mąki jęczmiennej, ponieważ byłby on mączysty i ciężki. Z tego powodu dodaje się ją tylko do mąki pszennej lub żytniej, w celu wzbogacenia wypieku o wartości odżywcze.

Co się kryje w jęczmieniu?
Sama natura. Przede wszystkim znajduje się w nim spora ilość błonnika, który wchłania wodę z organizmu i reguluje pracę jelit. Zawarte w nim związki - pektyny i beta glukany wiążą kwasy żółciowe w jelitach, dzięki czemu wpływają pozytywnie na metabolizm cholesterolu. Błonnik wytwarza także śluz, dlatego jelita są zabezpieczone przed wchłanianiem szkodliwych substancji. Jest odporny na działanie enzymów trawiennych, dlatego po posiłku z dodatkiem błonnika nie będziesz tak szybko odczuwać głodu. Dzięki temu możesz zaplanować dietę odchudzającą uwzględniającą właśnie błonnik. Zmniejsza się więc jego ilość w organizmie.

Witamina z grupy B1 - To tiamina - usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego, pracę mięśni i serca. Ma też spory wpływ na wzmacnianie odporności organizmu i ma właściwości antyoksydacyjne. Z kolei witamina B9 to znany wszystkim kwas foliowy, którego rolą jest udział w przemianach biochemicznych w organizmie oraz wspieranie funkcjonowania wszystkich komórek. Usprawnia też działanie wątroby, żołądka jelit oraz chroni układ nerwowy.

Witamina E - ma silne właściwości przeciwutleniające, czyli opóźnia procesy starzeniowe. Nie na darmo nazywana jest witaminą młodości i witalności. Wpływa na kondycję skóry i prawidłowe działanie układu płciowego.
Oprócz witamin pełno jest w błonniku minerałów, m.in. magnezu, fosforu, selenu czy potasu, które również mają niebagatelny wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka.

Słód jęczmienny i ekstrakt jęczmienny
Jeśli już wiesz, co się kryje w jęczmieniu, warto dowiedzieć się, czym jest słód jęczmienny, który możesz znaleźć na półkach dobrych sklepów ze zdrową żywnością. Powstaje on na drodze słodownia, czyli namoczenia i utrzymywano w wilgotnym środowisku dobrej jakości ziarna jęczmienia. Następnym etapem słodownia jest kiełkowanie nasionek i wydzielanie się enzymów, które rozkładane są na cukry proste i aminokwasy. Niewykorzystane przez zarodek substancje odżywcze stają się substratem podczas fermentacji alkoholowej w trakcie warzenia piwa.

Kolejnym etapem słodowania jest suszenie ziarna, odrywanie kiełków i dosuszanie, czyli dojrzewanie słodu.

Słód jęczmienny - używany jest nie tylko w piwowarstwie i do warzenia whisky, ale też jako dobry dodatek do wypieku chleba i różnych ciast. Dlaczego? Drożdże, aby wyrosły potrzebują pożywienia. Muszą więc rozłożyć skrobię, która jest w mące na cukry proste. Jest to możliwe dzięki enzymom np. amylazie, ale nie ma jej w mące w dostatecznych ilościach. Z pomocą przychodzi więc słód jęczmienny, który zawiera ich pod dostatkiem i "ocukrza" skrobię. Po jego dodaniu do zaczynu, smak, zapach i barwa wypieku zostają subtelnie wzbogacone. Wypiek jest pulchniejszy, a skórka przybiera ciemniejsze zabarwienie.


Dodaj komentarz

UWAGA!
Bardzo prosimy o niezamieszczanie w treści komentarza wszelkiej formy reklamy (która jest traktowana wtedy jako darmowa) na naszym portalu tojakobieta.pl tj. - adres strony www, e-mail, telefon, wszelkie inne dane kontaktowe. W przypadku niezastosowania się do wyżej wymienionego komunikatu oraz działań mających na celu obejście naszej prośby, będziemy zmuszeni wyciągnąć konsekwencje prawne odnośnie zarzutu bezprawnego zamieszczania darmowej reklamy. Wszelka reklama na naszym portalu jest ODPŁATNA.


Kod antyspamowy
Odśwież