Menu

logo tjk main 

Wszystko czego nie wiesz o miodzie, a powinnaś…

Wszystko czego nie wiesz o miodzie, a powinnaś…
„Słodkie jest niezdrowe”, „Nie jedz słodkiego bo będziesz gruba, bo zepsujesz sobie zęby” - słyszymy każdego dnia. Wciąż nas się straszy, że słodkie szkodzi, ale miód to coś zupełnie innego.

Wytwarzają go pszczoły spijając odrobinę nektaru, kiedy krążą między kwiatami. Potem zabierają ze sobą do ula i składują w komórkach woskowych plastrów aby odżywiać nim młode pszczoły. Płynny nektar zamienia się w miód gdy wyparuje woda, a produkt końcowy składa się z cukrów - fruktozy i dekstrozy, a także odrobiny pyłku, wosku, białek, witamin, minerałów. Każdy miód smakuje inaczej, bo smak miodu zależy od kwiatów z jakich został zebrany nektar.

Miód jest słodszy od cukru i bardziej kaloryczny, łyżeczka miodu ma 65 kalorii, a cukru 48. Na szczęście miód ma bardzo korzystne dla zdrowia właściwości.

Miód zawiera aminokwasy i składniki mineralne, a także śladowe ilości witaminy B. Dzięki temu, że jest lepki ma działanie miejscowo znieczulające. Dlatego polecany jest na ból gardła. Możemy trzymać miód w ustach, by złagodzić ból, albo dodać go do herbatki rumiankowej. Najczęściej jednak gdy jesteśmy chorzy robimy sobie do picia wodę z miodem i cytryną. W ten sposób używany przez nas miód ma działanie antybakteryjne, antyseptyczne. Miód jest naturalnym środkiem przeczyszczającym, łagodzi bolesność wrzodów, regeneruje mięśnie. Naukowo udowodnione jest także to, że sportowcy osiągają lepsze wyniki jeśli regularnie jedzą miód.

Miód można nie tylko jeść, ale także stosować miejscowo. Przyspiesza gojenie ran i skaleczeń. Dzieje się tak, ponieważ zawiera nadtlenek wodoru i propolis, które to zabijają bakterie. W dawnych czasach, gdy medycyna nie była jeszcze tak dobrze rozwinięta, nie było antybiotyków, a wszelkie zadrapania i rany mogły być śmiertelne, medycy nosili zawsze przy sobie odrobinę miodu. Dzięki wysokiej zawartości cukru, miód odciąga wilgoć z ran i pozbawia bakterie wody, która jest im niezbędna do przeżycia.

Ciekawostki o miodzie:
- W latach 70-tych XX wieku chirurdzy twierdzili, że kobiety po ginekologicznych operacjach szybciej dochodziły do siebie, jeśli ich rany były powlekane miodem.
- Miodu niegdyś używano do leczenia zapalenia spojówek. W badaniu przeprowadzonym na 100 pacjentach w 85% przypadków nastąpiła poprawa.
- Miód leczy Helicobakter pylori, bakterię wywołującą wrzody żołądka.
- Miód ma najlepsze właściwości, gdy nie jest poddawany obróbce cieplnej. Najlepiej więc jeść go na zimno.
- Miód wzmacnia odporność. Jeśli będziemy codziennie rano pić na czczo szklankę wody z miodem, mamy szansę uchronić się przed przeziębieniem.
- Miód jest także bardzo często używany w kosmetyce. Jest głównym składnikiem w maseczkach do twarzy, ciała, włosów.
- Niegdyś cyganki smarowały miejsce pod noskiem niemowlętom, gdy miały katar. To łagodziło dolegliwości bólowe i udrożniało nosek, w czasach gdy nie było jeszcze innych metod i urządzeń do oczyszczania noska.

Na koniec słowo przestrogi!
Nigdy nie podawajmy miodu dzieciom poniżej 1 roku życia. Miód może zawierać niewielką ilość zarodników Clostridium botulinum, drobnoustroju, który wywołuje zatrucie jadem kiełbasianym. Zarodniki te nie są w stanie rozwijać się w jelitach osób dorosłych i starszych dzieci, a jedynie atakują niemowlęta i wywołują zatrucie pokarmowe zwane botulizmem dziecięcym.

AUTOR:
niezleziolkoo.blogspot.com
powrót na górę