Menu
logo tjk main

Choroba nowotworowa

Choroba nowotworowa
Nowe metody walki z rakiem
Przed kilkoma laty dyrektor amerykańskiego NationalCancerInstitute, Andrew von Eschenbach obwieścił, iż do roku 2015 amerykańscy naukowcy znajdą skuteczne lekarstwo na raka, które wyeliminuje śmierć i cierpienie. Niestety póki co nie zanosi się na to. Jednak współczesna medycyna, wprowadzając w ciągu ostatnich lat nowoczesne metody leczenia dała szansę na życie wielu chorym.

Walka z nowotworem
To nie tylko usunięcie zmian nowotworowych, lecz powstrzymanie jego rozwoju i niedopuszczenie do przerzutów. Jeszcze jakiś czas temu uważano, że najskuteczniejsza jest interwencja chirurgiczna. Liczył i nadal liczy się czas. Im szybciej choroba nowotworowa zostanie zdiagnozowana i leczona, tym lepiej. Po wycięciu guza, pacjent przechodzi chemioterapię bądź radioterapię. Obecnie leczenie wsparte jest przez nowoczesne leki, które mają na celu ochronę organizmu oraz zwiększenie szans na powrót do zdrowia. W taki sposób działa na przykład herceptyna. To tak zwane przeciwciało monoklonalne, wykorzystywane w trakcie terapii celowej. Przeciwciała te odróżniają prawidłową komórkę od chorej i są w stanie skutecznie ją unieszkodliwić. To właśnie w tych lekach pokładane są obecnie duże nadzieje w walce z chorobami nowotworowymi. Do usuwania raka wykorzystuje się również nóż gamma. Metoda ta stosowana jest coraz częściej, dzięki temu, że szpitale posiadają odpowiednie narzędzia pracy.

Dieta w trakcie choroby
Organizm człowieka na poszczególnych etapach choroby jest osłabiony. Każdy w inny sposób reaguje na chemioterapię i potrzebuje dostarczenia odmiennych składników odżywczych. Dieta w trakcie leczenia ustalana jest indywidualnie. Ogólnie rzecz ujmując jest ona lekkostrawna, ukierunkowana na dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin, składników mineralnych, pełnowartościowego białka, wysokiej jakości tłuszczów, odpowiedniej ilości energii oraz płynów. W trakcie choroby nowotworowej w dietę warto wprowadzić wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy n-3. Wpływają na spowolnienie rozwoju nowotworu oraz zmniejszają stan zapalny. Odpowiednia dieta w trakcie leczenia wpływa na jakość życia pacjenta oraz zwiększa szanse na wyleczenie.

Odżywianie po wyleczeniu
Powrót do zdrowia oznacza pełnię radości z życia i jedzenia. Dieta po przebytej chorobie powinna być również lekkostrawna, ale bogata w wartości odżywcze. Wpływ na regenerację organizmu będzie miała ilość dostarczanego białka. W diecie powinno się znaleźć: chude mleko, chudy twaróg, mięso, ryby, wędlina, jajka oraz przetwory zbożowe: kasza, ryż, pieczywo. Zróżnicowana dieta przyczyni się do szybszej regeneracji organizmu, dlatego każdego dnia należy pamiętać o dostarczeniu organizmowi również odpowiedniej dawki węglowodanów i tłuszczy.

Dodaj komentarz

UWAGA!
Bardzo prosimy o niezamieszczanie w treści komentarza wszelkiej formy reklamy (która jest traktowana wtedy jako darmowa) na naszym portalu tojakobieta.pl tj. - adres strony www, e-mail, telefon, wszelkie inne dane kontaktowe. W przypadku niezastosowania się do wyżej wymienionego komunikatu oraz działań mających na celu obejście naszej prośby, będziemy zmuszeni wyciągnąć konsekwencje prawne odnośnie zarzutu bezprawnego zamieszczania darmowej reklamy. Wszelka reklama na naszym portalu jest ODPŁATNA.


Kod antyspamowy
Odśwież