Co z tymi przeciwutleniaczami i wolnymi rodnikami?
- Napisała Małgorzata Zdrojewska
- wielkość czcionki zmniejsz czcionkę powiększ czcionkę
Ostatnimi czasy bardzo „modne” stały się przeciwutleniacze. Przeciwutleniacze, inaczej antyoksydanty, to związki, które niezwykle korzystnie wpływają na nasz organizm.
Pełnią szereg pozytywnych dla nas funkcji i wspomagają zachowanie przez nas dobrego zdrowia. Przeciwutleniacze przede wszystkim neutralizują działanie bardzo popularnych „wolnych rodników”.
Wolne rodniki działają na nasz organizm bardzo niekorzystnie. Atakują białka, tłuszcze, DNA, niszczą zapasy tlenu w naszym organizmie. Przyczyniają się do powstania miażdżycy. Są one niebezpieczne i właśnie dlatego jest o nich tak głośno.
Dobroczynne antyoksydanty, dzięki swoim właściwościom działają przeciwmiażdżycowo, dodatkowo hamują powstawanie nowotworów (nie oznacza to, że je leczą - nie cofają powstałych zmian), przeciwdziałają powstaniu zakrzepów krwi, zmniejszają ciśnienie krwi.
Do przeciwutleniaczy zaliczamy między innymi: witaminę C, witaminę E, beta-karoten, selen itd. Związki te znajdziemy m.in. w :
- - Ciemnych owocach np. aronii, porzeczkach
- - Owocach cytrusowych
- - Winogronach
- - Zielonej herbacie
Jak widać antyoksydantów nie musimy szukać daleko. Znajdują się one w popularnych i łatwo dostępnych produktach spożywczych. Myślę, że nikogo nie będzie trzeba przekonywać, że warto wpleść takie produkty w dietę i cieszyć się dobrym zdrowiem.