Logo
Wydrukuj tę stronę

Co z tymi przeciwutleniaczami i wolnymi rodnikami?

Co z tymi przeciwutleniaczami i wolnymi rodnikami?

Ostatnimi czasy bardzo „modne” stały się przeciwutleniacze. Przeciwutleniacze, inaczej antyoksydanty, to związki, które niezwykle korzystnie wpływają na nasz organizm.

Pełnią szereg pozytywnych dla nas funkcji i wspomagają zachowanie przez nas dobrego zdrowia. Przeciwutleniacze przede wszystkim neutralizują działanie bardzo popularnych „wolnych rodników”.

Wolne rodniki działają na nasz organizm bardzo niekorzystnie. Atakują białka, tłuszcze, DNA, niszczą zapasy tlenu w naszym organizmie. Przyczyniają się do powstania miażdżycy. Są one niebezpieczne i właśnie dlatego jest o nich tak głośno.

Dobroczynne antyoksydanty, dzięki swoim właściwościom działają przeciwmiażdżycowo, dodatkowo hamują powstawanie nowotworów (nie oznacza to, że je leczą - nie cofają powstałych zmian), przeciwdziałają powstaniu zakrzepów krwi, zmniejszają ciśnienie krwi.

Do przeciwutleniaczy zaliczamy między innymi: witaminę C, witaminę E, beta-karoten, selen itd. Związki te znajdziemy m.in. w :

  • - Ciemnych owocach np. aronii, porzeczkach
  • - Owocach cytrusowych
  • - Winogronach
  • - Zielonej herbacie

Jak widać antyoksydantów nie musimy szukać daleko. Znajdują się one w popularnych i łatwo dostępnych produktach spożywczych. Myślę, że nikogo nie będzie trzeba przekonywać, że warto wpleść takie produkty w dietę i cieszyć się dobrym zdrowiem.

 


 

2-12

 

Ten artykuł oraz wiele ciekawych innych przeczytasz w naszym
magazynie-miesięczniku TO JA KOBIETA. ZAPRASZAMY!

Copyright 2009-2023 © tojakobieta.pl | All rights reserved