Nowalijki
- Napisała Małgorzata Zdrojewska
- wielkość czcionki zmniejsz czcionkę powiększ czcionkę
Wiosna. Bazary, ryneczki i warzywniaki pełne są pysznych, kolorowych i młodych warzyw tzw. - nowalijek. Przepełnione produktami stragany same przyciągają wzrok i nie potrzeba dodatkowej reklamy, aby skusić się na świeże rzodkiewki czy marchewki.
Natura sama dba o to, aby zachęcać nas do kosztowania sezonowych pyszności. Dzięki temu nieświadomie bilansujemy naszą dietę w niezbędne do życia składniki. Warzywa i owoce dostarczają przede wszystkim witamin, a także błonnika niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Jeśli mamy możliwość kupujmy warzywa bezpośrednio od gospodarzy gospodarstw ekologicznych, albo sami w małych przydomowych ogródkach próbujmy wyhodować marchewkę czy szczypiorek. Będziemy wtedy mieli pewność, że nasze nowalijki są najzdrowsze - pozbawione pestycydów i chemii. Jeśli nie mamy takiej sposobności, warto wybrać warzywa oferowane przez mały stragan starszego Pana lub starczej Pani na okolicznym ryneczku. Możemy się wtedy spodziewać, że oni także nie nawozili nowalijek pestycydami, a wszystko co oferują pochodzi z ich przydomowego ogródka.
Warzywa słyną ze swej niskiej kaloryczności, dlatego warto komponować z nich przepyszne przekąski i posiłki. Kto nie skusi się na młodziutką i słodką marchewkę. Chrupanie takiej przekąski sprawi nam mnóstwo przyjemności i nie przyniesie negatywnych konsekwencji. Warzywne kompozycje obiadowe nie obciążą żołądka i sprawią, że będziemy zdrowo najedzeni.
Oto smaczna wiosenna zapiekanka, która z pewnością wniesie powiew świeżości w kuchni:
ZAPIEKANKA | |||
Ser Gouda | 50 | 2 plasterki |
Zapiekanka: Kalafior, rozdzielić na różyczki, ugotować w lekko osolonej wodzie i odsączyć. Pomidory pokroić na ćwiartki. Cebulę zeszklić na oleju i dodać pomidory. Dusić razem przez ok. 20 min, mieszając. Powstały sos cebulowo-pomidorowy doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, ułożyć połowę sera, potem kalafior i całość polać sosem. Na wierzchu ułożyć ser i wstawić do piekarnika (180). Zapiekać ok. 15-20 min. Po wyjęciu przyozdobić pietruszką. |
Olej | 20 | 2 łyżki | |
Cebula | 100 | 1 mała | |
Kalafior | 1/2 | 1/2 kalafiora | |
Pietruszka | Do ozdoby | Do ozdoby | |
Pomidor | 400 | 2 średnie pomidory |