Dynia na kilka sposobów
- Napisała Aleksandra Pelz
- wielkość czcionki zmniejsz czcionkę powiększ czcionkę
Niezmiennie od lat kojarzy nam się z miną straszącą dzieci na Halloween. Wycięta w potwornym uśmiechu, z migającą świeczką w wydrążonym środku. Piękna, majestatyczna, soczyście pomarańczowa. Dynia.
Staje się coraz bardziej popularnym warzywem wykorzystywanym w codziennej diecie. Nie tylko ze względu na jej fantastyczne walory smakowe. Dynia to nieoceniony pomocnik w walce z wieloma chorobami i przypadłościami.
Warto pamiętać, aby nie wyrzucać pestek dyni po jej wydrążeniu. Zdziwicie się bowiem jak wiele zdrowotnych właściwości mają te nasiona:zawierają mnóstwo witamin i minerałów: B1,B2,PP, E i C, błonnik oraz cynk, miedź, fosfor, magnez, selen, żelazo, mangan mają działanie moczopędne, pomagają w profilaktyce oraz leczeniu nerek i pęcherza dzięki dużej zawartości fitosteroli i nienasyconych kwasów tłuszczowych w oleju nasion, hamują odkładanie się cholesterolu i przeciwdziałają miażdżycy zawarty w nasionach cynk oraz pochodzący z miąższu karoten mają dobroczynny wpływ na cerę skutecznie działają przeciw rozrostowi i zapaleniu gruczołu prostaty
Ponadto dynia jest warzywem niezwykle niskokalorycznym. 100 gram zawiera około 30 kcal. Nie pozostaje nam zatem nic innego jak wykorzystywać to wspaniałe warzywo w różnorodnych przepisach. Jako, że sam miąższ dyni nie ma wyrazistego smaku, może być stosowany zarówno do zup, deserów jak i dań głównych.
W większości przepisów wykorzystuje się purée. Wystarczy pokroić dynię w kostkę, natrzeć oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut. Po wystygnięciu zdjąć skórkę i zmiksować miąższ. Niektóre odmiany dyni są bardziej wodniste, lepiej więc odcedzić purée przed jego dalszym przetwarzaniem.
Zanim przejdziemy do przepisów, które chciałabym Wam polecić, wróćmy jeszcze do odmian dyni:
zwyczajna – najbardziej wodnista, więc miąższ wymaga odcedzenia
hokkaido i blue ballet - mączyste, do kremów, sosów i ciast
butternut squash – dość twarda, najlepsza do dań z całymi kawałkami
A teraz zapraszam do gotowania!
Sałatka z mozzarellą, rukolą i pestkami dyni
Składniki na 1 porcję:
2 garście rukoli
1/4 ogórka wężowego
5 pomidorków koktajlowych
4 małe kulki mozzarelli
garść kiełków rzodkiewki
garść pestek dyni
bazylia
Składniki na sos:
1 łyżka octu balsamicznego
3 łyżki octu jabłkowego, winnego lub soku z cytryny
3-4 łyżki oliwy
1-2 łyżki musztardy, najlepiej Dijon
1-2 łyżki miodu
ząbek czosnku
Przygotowanie:
Rukolę, ogórek, pomidory oraz kiełki opłukać.
Ogórek przekroić wzdłuż i pociąć w plastry. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, kulki mozzarelli na ćwiartki.
Na dnie miseczki ułożyć rukolę, następnie ogórki, pomidory, mozzarellę. Dodać kiełki rzodkiewki i pestki dyni.
Można dodać trochę suszonej lub świeżej bazylii.
Wszystko polać sosem (warto odstawić go na chwilę do lodówki)
Placki dyniowo - serowe
Składniki:
200 g surowej dyni (zważonej bez skóry)
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki drobno startego imbiru
200 g białego sera
30 g rodzynek
5 łyżek cukru (lub więcej do smaku)
1 łyżka cukru wanilinowego
2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
około 4 - 5 pełnych łyżek mąki
szczypta cynamonu
opcjonalnie - 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy lub z cytryny
masło lub olej do smażenia
Do podania: np. osłodzona śmietana 12% oraz konfitura pomarańczowa, może też być konfitura morelowa lub inna ulubiona.
Przygotowanie:
Dynię zetrzeć na tarce o małych oczkach. Rozgrzać masło na patelni, dodać dynię i imbir, smażyć przez około 5 - 7 minut aż dynia zmięknie, ostudzić.
Twaróg zmielić w maszynce lub dokładnie rozgnieść praską czy widelcem, dodać rodzynki, cukier, cukier wanilinowy oraz żółtka. Wymieszać z dynią.
Białka ubić na pianę i dodać do masy serowo - dyniowej razem z przesianą mąką (4 łyżki), cynamonem i skórką pomarańczy (jeśli jej używamy). Delikatnie wymieszać (masa ma być gęsta, w razie potrzeby można dodać resztę mąki - gęstość masy zależy między innymi od tego jakiego sera użyjemy, można spróbować usmażyć jednego placka na próbę).
Rozgrzać patelnię i posmarować ją łyżką masła lub oleju, nałożyć porcję (pełną łyżkę) masy, rozpłaszczyć ją na powierzchni patelni i smażyć przez około pół minuty, przewrócić placki na drugą stronę i smażyć następne pół minuty aż będą lekko zrumienione. Podawać ciepłe, np. z dodatkiem śmietany i konfitury.
Zupa dyniowo - pomidorowa
Składniki, 4 porcje:
500 g dyni zważonej ze skórką (najlepiej hokkaido)
1 główka (nie ząbek!) czosnku
1,5 kg pomidorów (lub 750 ml pulpy pomidorowej)
1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)
2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej (+ do podania)
około pół szklanki wody lub bulionu (zależy jaka wyjdzie zupa — do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Dynię pokroić na 3 kawałki, ułożyć na blaszce do pieczenia skórką do dołu. Główkę czosnku przekroić w poprzek ząbków na 2 części i ułożyć je obok dyni przecięciem do góry. Wstawić do piekarnika i piec przez około 45 minut aż dynia będzie miękka. Łyżką wyjąć miąższ ze skóry i odłożyć na talerzyk (jeśli używamy dyni hokkaido, całą upieczoną dynię razem ze skórką kroimy w kostkę).
Jeśli używamy świeżych pomidorów, należy je sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki bezpośrednio na dużym talerzu. Usunąć szypułki, miąższ pokroić na mniejsze kawałki, usuwając większość pestek.
Rozgrzać masło w garnku, dodać wyłuskany z łusek czosnek i dynię, smażyć przez 2 minuty, następnie dodać świeże pomidory lub pulpę, doprawić solą, czerwoną papryką, cukrem i gałką muszkatołową. Gotować przez około 30 minut aż pomidory zaczną się rozpadać. W międzyczasie dolewać wodę lub bulion w razie konieczności.
Zupę zmiksować na puree w pojemniku blendera. Przelać do garnka i zagotować, w razie konieczności zupę można rozcieńczyć. Przetrzeć przez sito jeśli chcemy pozbyć się drobinek pestek pomidorów. Podawać z lanymi kluseczkami posypując gałką muszkatołową.
Ciasto dyniowe
Składniki:
250 g (250 ml) musu z dyni
200 g masła
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
skórka starta z 2 mandarynek
3 jajka, oddzielnie żółtka od białek
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
do polewy - 50 g białej czekolady lub 5 łyżek cukru pudru lub 3 łyżki dżemu pomarańczowego lub mandarynkowego
Przygotowanie:
Tortownicę o średnicy 26 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Do garnka włożyć masło, roztopić na małym ogniu mieszając (starać się nie podgrzewać za bardzo masła). Dodać cukier oraz cukier wanilinowy i wymieszać. Odstawić z ognia.
Dodać mus z dyni i skórkę z mandarynki, wymieszać i ostudzić (masa może być lekko ciepła). Odłożyć pół szklanki masy na polewę. Do reszty (większości masy) dodać żółtka i wymieszać.
Mąkę przesiać do czystej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać ją do masy w 3 partiach, za każdym razem dokładnie mieszając łyżką.
Białka ubić na idealnie sztywną pianę i dodać do masy, bardzo delikatnie wymieszać łyżką.
Masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 45 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Do odłożonej masy dodać roztopioną czekoladę lub cukier puder lub dżem pomarańczowy, wymieszać. Polać po cieście gdy będzie już ostudzone.
Aleksandra Pelz, (21l.)