Kotlety jajeczne
- Napisane przez Paulina Nawrocka
- wielkość czcionki zmniejsz czcionkę powiększ czcionkę
Czasem zdarza się, że w lodówce są tylko jajka, a przydałoby się zrobić obiad „na ciepło".
Jajecznica czy jajka sadzone każdemu się przejadły. Dlatego dziś proponuję kotlety jajeczne. Samo przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a obiad jak znalazł!
Kotlety jajeczne
Potrzebne składniki:
4 jajka (do gotowania)
1 surowe jajko
3 łyżki masła
1 cebula ( średnia lub duża) - w zależności od upodobań smakowych
5 łyżek bułki tartej
1 łyżka oliwy z oliwek lub 1 łyżka oleju
1 lub 2 łyżki gęstej śmietany
Sól, pieprz (ewentualnie przyprawa do potraw)
Miska :)
Przygotowanie:
Ugotuj 4 jajka na twardo, poczekaj, aż wystygną i obierz ze skorupek. Musisz je drobno pokroić ( nie przejmuj się, że jajka się „rozwalają”). Obierz cebulę, drobno pokrój i usmaż ją na 2 łyżkach masła. Do miski z drobno pokrojonymi jajkami dodaj cebulę (zamiast cebuli może być również drobno pokrojony szczypior) i 3 łyżki bułki tartej. Składniki wymieszaj ze śmietaną i 1 surowym jajkiem. Posól i popieprz (możesz dodać odrobinę przyprawy do potraw). Następnie wyrób masę i uformuj kotleciki.
Na patelni rozpuść łyżkę masła i łyżkę oliwy. Obtocz kotlety w pozostałej bułce tartej i usmaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Kotlety jajeczne można podawać z ziemniakami lub ryżem + surówka.
Smacznego!
Paulina Nawrocka, (23l.)