Logo
Wydrukuj tę stronę

Kotlety jajeczne

jajeczne

 

Czasem zdarza się, że w lodówce są tylko jajka, a przydałoby się zrobić obiad „na ciepło".

Jajecznica czy jajka sadzone każdemu się przejadły. Dlatego dziś proponuję kotlety jajeczne. Samo przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a obiad jak znalazł!

 

Kotlety jajeczne

Potrzebne składniki:

4 jajka (do gotowania)

1 surowe jajko

3 łyżki masła

1 cebula ( średnia lub duża) - w zależności od upodobań smakowych

5 łyżek bułki tartej

1 łyżka oliwy z oliwek lub 1 łyżka oleju

1 lub 2 łyżki gęstej śmietany

Sól, pieprz (ewentualnie przyprawa do potraw)

Miska :)

 

Przygotowanie:

Ugotuj 4 jajka na twardo, poczekaj, aż wystygną i obierz ze skorupek. Musisz je drobno pokroić ( nie przejmuj się, że jajka się „rozwalają”). Obierz cebulę, drobno pokrój i usmaż ją na 2 łyżkach masła. Do miski z drobno pokrojonymi jajkami dodaj cebulę (zamiast cebuli może być również drobno pokrojony szczypior) i 3 łyżki bułki tartej. Składniki wymieszaj ze śmietaną i 1 surowym jajkiem. Posól i popieprz (możesz dodać odrobinę przyprawy do potraw). Następnie wyrób masę i uformuj kotleciki.
Na patelni rozpuść łyżkę masła i łyżkę oliwy. Obtocz kotlety w pozostałej bułce tartej i usmaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

Kotlety jajeczne można podawać z ziemniakami lub ryżem + surówka.

Smacznego!

 

Paulina Nawrocka, (23l.)

Copyright 2009-2023 © tojakobieta.pl | All rights reserved