Logo
Wydrukuj tę stronę

Tarta z kurczakiem i szpinakiem

tarta

Tarta z kurczakiem i szpinakiem

Składniki:
ciasto francuskie
2 piersi z kurczaka
pół kilograma szpinaku w liściach
papryka czerwona
kukurydza, jedna mała puszka
tarty żółty ser
ćwierć kostki rosołowej
2 łyżki oleju


przyprawy: bazylia, oregano, ziarenka smaku

Przygotowanie:
Mięso pokroić w drobne kawałki, wrzucić do miski. Ćwierć kostki rosołowej zalać połową szklanki ciepłej wody, rozdrobnić, wlać 2 łyżki oleju, odstawić do wystygnięcia. Zimną zalewą zalać mięso, dobrze wymieszać, odstawić na pół godziny.

Ciasto francuskie rozwałkować i przełożyć do nasmarowanej tłuszczem blaszki od tarty. Resztę ciasta pociąć w drobne kawałki, odstawić. Na spód nałożyć kolejno: 1/2 szpinaku, pół pokrojonej w cieniutkie paseczki papryki, pół puszki kukurydzy. Doprawić bazylią, oregano oraz szczyptą ziarenek smaku. Wrzucić mięso oraz resztę ciasta francuskiego, następnie kukurydzę i paprykę oraz szpinak Znów doprawić. Posypać mocno tartym serem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza. Piec ok. pół godziny, aż brzegi ciasta zrobią się złote lub mięso się upiecze. Można jeść na ciepło lub zimno.

Smacznego;)

Anita Karolczak, (22l.)

Copyright 2009-2023 © tojakobieta.pl | All rights reserved