Logo
Wydrukuj tę stronę

Wariacje z cukinii

cheesy-zucchini-kalynskitchenPowodzenie dobrej kuchni - odważne zestawy i wyobraźnia. W związku z tym, że potrawa jest tworzona przeze mnie - nie wyznaczam ścisłej ilości. Wszystko dopasowane do stopnia głodu i ilości buzi do „wcinania”

 

Wariacje z cukinii

Cukinia ze skórką
Czerwona cebula
Biała cebula
Czerwona papryka
Zielona papryka
Żółta papryka
Ziemniaczki przekrojone na ćwiartki
Natka pietruszki, koperek
Kukurydza konserwowa
Zioła prowansalskie, tymianek, oregano, bazylia, kminek, zmielona gałka muszkatołowa, majeranek, sól i pieprz – najlepiej świeżo zmielony (dowolność ziół – ja proponuję takie)
(składniki również mogą być inne – ważne, żeby było kolorowo)

Ziemniaczki podgotowujemy oddzielnie w wodzie lub na parze (do stanu prawie ugotowanego). Na patelni szklimy cebule (czerwoną i białą) – ważne, żeby nie spalić bo stracą swój naturalny piękny kolor), po czym wykładamy na talerz. Na patelni podduszamy cukinię, aż skórka będzie do zgryzienia – średniej miękkości. Do tego dodajemy papryki. Dosypujemy przyprawy, dorzucamy wcześniej podduszone cebule i wsypujemy ziemniaczki. Potem dodajemy to, co nam zostało. Sprawdzamy miękkość próbując co chwila – uwaga pyszne.

Czas wykonania około 30 minut – z krojeniem.

Doskonałe danie jednogarnkowe.

Justyna Nosorowska (39l.)

Copyright 2009-2023 © tojakobieta.pl | All rights reserved