Menu
logo tjk main

Jak uzyskać idealnie wyglądające ciasto?

jakuzyskacidealniewygladajaceciastoWiększość z nas jest wzrokowcami - oznacza to, że największe znaczenie mają dla nas informacje, które odbieramy za pomocą naszych oczu. Wiedzę tę warto uwzględnić w każdej dziedzinie życia - także w kuchni, gdzie odpowiedni wygląd naszych wypieków doskonale podkreśli ich smak oraz aromat.

Smak to za mało
Doświadczeni kucharze doskonale zdają sobie sprawę z tego, że nawet najlepszy smak czy zapach nie gwarantują sukcesu - równie istotna jest forma (tak samego ciasta, jak i jego podania). Kluczowe dla zauroczenia gości oraz domowników będą: nadanie ciastu odpowiedniej faktury, oraz odpowiedni kształt i dekoracja.

Lekkie i puszyste, czy ciężkie i wilgotne?
W ciągu naszego życia wykształcamy w sobie szereg stereotypów, szufladkując poszczególne ciasta w odpowiednich kategoriach. I tak - suflet czekoladowy czy sernik muszą być lekkie i puszyste, babka ucierana - koniecznie krucha i delikatna, a piernikowe ciasto czekoladowe powinno być lekko wilgotne, zwarte i ciężkie. Ciężko walczyć z takimi przyzwyczajeniami - i najczęściej warto po prostu uwzględnić je w swojej pracy, wykorzystując znane i zaufane przepisy na ciasto. Jeżeli jednak nie odpowiada nam rola odtwórcy, lub spodziewamy się gości ceniących nietypowość i eksperymenty - nie bójmy się wypróbować odmiennego podejścia. Kreatywność przy pieczeniu ciast często się opłaca - wyobraźmy sobie choćby lekki suflet o smaku i aromacie świątecznego piernika, albo „ciężki”, bogaty w orzechy i bakalie sernik… Wszystko zależy tutaj od naszej inwencji i (nomen omen) dobrego smaku.

Pierwsze wrażenie
Rzadko kiedy pozostawiamy ciasto w stanie dokładnie takim, jak po upieczeniu - zazwyczaj staramy się nasze wypieki w jakiś sposób udekorować.
I dochodzimy do sedna sprawy - jak stworzyć dekorację, która nie tylko urzeknie wyglądem, ale i pozostanie praktyczna (a więc nie rozsypie się podczas krojenia niczym domek z kart) i uzupełni smak ciasta? Rozwiązań jest kilka - standardowo dostosowane są zarówno do okazji, jak i rodzaju ciasta.

Polewa czekoladowa
Czekolada jest doskonałym uzupełnieniem większości wypieków - a dzięki różnorodności gatunków i szerokiej palecie smaków, barw i odcieni, jaką przyjmują, z łatwością dostosuje się do niemal każdej sytuacji. Ciasto bardzo słodkie świetnie uzupełni ciemna polewa czekoladowa, oparta na gatunkach zawierających najwięcej naturalnego kakao. Bogaty aromat i atrakcyjny połysk urzekną każdego - a ciemny kolor zapewni nam swobodę manewru - możemy bowiem albo postawić na szlachetny minimalizm, albo użyć go jako wdzięcznego tła dla dalszej dekoracji (przy czym możemy użyć zarówno bitej śmietany, jak i jasnej polewy czekoladowej czy owoców). Czekolady mleczne i białe z kolei doskonale sprawdzą się w roli dekoracji ciast o mniej słodkim charakterze - a dobranie odpowiedniego odcienia pozwoli nam zapewnić im odpowiedni odbiór. Świetnie może zostać odebrany kontrast między bardzo słodką, białą czekoladą - a urzekającym goryczą naturalnego kakao ciastem. Łącząc ze sobą różne rodzaje polewy możemy - przy odrobinie wprawy - uzyskać ciekawe wzory i kształty, tworząc kulinarne dzieła sztuki. WAŻNE: polewa czekoladowa wygląda o wiele atrakcyjniej, jeżeli uda nam się przygotować ją w formie błyszczącej. Sekret tkwi w temperaturze i szybkości jej roztapiania - nie mogą być zbyt wysokie. Najlepiej jest użyć tak zwanej kąpieli wodnej - a temperatura nie powinna przekraczać 50-55 stopni.

Posypka
Ucierana babka waniliowa posypana gorzkim kakao, czekoladowy suflet z cukrem pudrem - a może wiórki kokosowe, wielobarwne mini-cukierki czy płatki migdałów? Dekoracja wykonana z produktów sypkich jest wyjątkowo prosta i szybka w przygotowaniu, a odpowiednio dobrana może podkreślić zalety naszych wypieków. Musimy jednak uważać, aby nie przesadzić z jej ilością - przypadkowe odetchnięcie pyłem kakaowym lub cukrem pudrem nie należy do przyjemności.

Galaretka
W połączeniu z owocami, bitą śmietaną - lub samodzielnie znakomicie wpłynie zarówno na smak, jak i widowiskowość ciasta. Bogactwo smaków i kolorów zapewnia wyobraźni szerokie pole do popisu - a szereg sztuczek (jak choćby zastosowanie żelków) uwalnia nas od widma płaskiej, monotonnej i nudnej powierzchni. Niestety, galaretka w pełni odnajdzie się tylko w wypiekach z solidną warstwą odporną na przemakanie - a długotrwały proces jej tężenia wymaga od nas skrupulatnego zaplanowania pracy.

Warto zainteresować się wyglądem naszego ciasta - już niewielki wysiłek i odrobina czasu pozwalają zmienić z pozoru zwykły deser w wydarzenie, które na długo utkwi w pamięci naszych gości.

Nie masz uprawnień do komentowania