Sernik z czekoladą - sprawdzone przepisy
- Napisane przez wkuchnizwedlem.wedel.pl
- wielkość czcionki zmniejsz czcionkę powiększ czcionkę
Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast na bazie sera. Wiedeński, nowojorski czy z rosą - każdy ma
swoją oddaną rzeszę fanów. Ile pomysłów, tyle wariacji na jego temat. Miłośnikom słodkości przedstawiamy sprawdzone przepisy na serniki z czekoladą.
Czekoladowo-orzechowy sernik na zimno dla zapracowanych
To przepis, który przypadnie do gustu osobom, które chcą w jak najkrótszym czasie wyczarować coś bardzo smacznego, nie martwiąc się o to, czy ciasto wyrośnie, czy nie. Jak sama nazwa wskazuje, do przygotowania sernika na zimno nie potrzeba piekarnika, wystarczą: mikser, tortownica i lodówka. Nie może się nie udać!
Składniki:
• 250 g herbatników
• 50 g masła
• 400 g masła czekoladowego
• 100 g posiekanych orzechów laskowych
• 500 g zmielonego twarogu
• 60 g przesianego cukru pudru
Przygotowanie spodu:
Rozgnieć herbatniki na miazgę (aby zrobić to szybciej, użyj w tym celu blendera) i wrzuć je do miski, następnie dodaj łyżkę czekolady oraz masło i zacznij miksować. Kiedy składniki zaczną się zbijać w grudki, wrzuć 25 g posiekanych orzechów laskowych i miksuj do momentu otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Następnie wyściel nią tortownicę i wstaw do lodówki. Aby mocno ubić spód, użyj dna szklanki lub łyżki.
Przygotowanie masy:
Utrzyj twaróg z cukrem pudrem, dodaj pozostałe masło czekoladowe i dalej ucieraj do powstania jednolitej masy. Następnie rozprowadź ją równomiernie na wcześniej przygotowanym spodzie i posyp orzechami. Blachę ponownie wstaw do lodówki i odczekaj minimum 4h.
Sernik z czekoladą na spodzie Brownie
To sernik dla miłośników intensywnego smaku gorzkiej czekolady, charakteryzującego amerykańskie ciasta czekoladowe - Brownie, która w połączeniu z aksamitną, czekoladowo-serową masą będzie prawdziwą ucztą dla czekoladoholików.
Składniki na spód Brownie:
• 100 g masła
• 100 g posiekanej, gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej min. 70%
• 2 jajka
• szklanka cukru do wypieków
• łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 100 g mąki pszennej
Przygotowanie:
Masło i czekoladę rozpuść w garnku. Następnie ubij jaja z cukrem na gęstą pianę, dodaj przygotowany wcześniej sos czekoladowy, zmiksuj, dosyp mąkę, ponownie miksuj do otrzymania gładkiej masy.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180ºC, powstałą masę przelej do tortownicy i wstaw do piekarnika na ok. 25 minut.
Masa czekoladowo-serowa:
• 750 g sera twarogowego, zmielonego przynajmniej dwa razy
• 3 jajka
• 2 białka
• szklanka śmietany kremówki 30%
• szklanka drobnego cukru
• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• sok z 1/2 cytryny
• 150 g drobinek czekoladowych
Przygotowanie:
Ser ucieraj w misce z jajkami i białkami, po chwili dodaj cukier. Wlej kremówkę, sok z cytryny i wsyp ekstrakt z wanilii. Miksuj do połączenia składników. Dodaj czekoladę i wymieszaj. Tak przygotowaną masę rozprowadź na spodzie brownie w tortownicy.
Piekarnik nagrzej do 130ºC, na spód wstaw blachę do połowy wypełnioną gorącą wodą, na środkowym piętrze ustaw tortownicę z ciastem na kratce. Piecz ok. 1,5 godziny, do momentu ścięcia powierzchni sernika. Gotowe ciasto wystudź i wstaw do lodówki na przynajmniej kilka godzin.
Pamiętaj, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, w przeciwnym razie możesz mieć problem z przygotowaniem spodu i masy serowej.
Sernik z czekoladową pianką
To połączenie puszystej, aksamitnej pianki z lekką nutką likieru amaretto oraz przepyszną pianką z czekolady.
Składniki na spód:
• 1½ szklanki mąki tortowej
• 120 g cukru
• pół kostki masła
• 3 żółtka
• 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
Przygotowanie spodu:
Przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sól. Wbij żółtka, dodaj miękkie masło, dosyp cukier i ugnieć ciasto. Zwiń z niego kulkę, owiń w ręcznik i wsadź do lodówki na ok. 20 minut. W tym czasie przygotuj masę serową.
Składniki na masę:
• 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
• 6 białek
• 3 żółtka
• szklanka cukru
• pół kostki masła
• 2 budynie waniliowe bez dodatku cukru
• 2 łyżki likieru amaretto
Przygotowanie:
Utrzyj masło z cukrem, dodaj żółtka, ser, budynie i likier. W drugiej misce ubij białka na gęstą pianę. Połącz zawartości misek, dokładnie wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180ºC. Wyciągnij ciasto z lodówki i przełóż je na blachę, równomiernie rozprowadź na nim masę. Piecz przez godzinę, a następnie zmniejsz temperaturę do 150ºC i zostaw w piekarniku jeszcze przez ok. 20 minut. Przejdź do przygotowania czekoladowej pianki.
Składniki na czekoladową piankę:
• szklanka śmietany kremówki
• 3 łyżki śmietany 18%
• ¼ tabliczki gorzkiej czekolady
• 3 łyżeczki żelatyny
• 4 łyżki wody
• 4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Żelatynę wymieszaj z wodą. Poczekaj, aż napęcznieje i podgrzej. Do rondelka wrzuć połamaną czekoladę, cukier i wlej śmietanę 18%, powoli podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści. Uważaj, żeby jej nie zagotować. Wlej przygotowaną żelatynę do rozpuszczonej czekolady i dokładnie połącz. Odstaw do wystudzenia.
Kremówkę ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę i połącz z ostudzoną czekoladą. Dokładnie wymieszaj. Polej sernik czekoladową pianką dopiero wtedy, gdy ostygnie.

Czekoladowo-orzechowy sernik na zimno dla zapracowanych
To przepis, który przypadnie do gustu osobom, które chcą w jak najkrótszym czasie wyczarować coś bardzo smacznego, nie martwiąc się o to, czy ciasto wyrośnie, czy nie. Jak sama nazwa wskazuje, do przygotowania sernika na zimno nie potrzeba piekarnika, wystarczą: mikser, tortownica i lodówka. Nie może się nie udać!
Składniki:
• 250 g herbatników
• 50 g masła
• 400 g masła czekoladowego
• 100 g posiekanych orzechów laskowych
• 500 g zmielonego twarogu
• 60 g przesianego cukru pudru
Przygotowanie spodu:
Rozgnieć herbatniki na miazgę (aby zrobić to szybciej, użyj w tym celu blendera) i wrzuć je do miski, następnie dodaj łyżkę czekolady oraz masło i zacznij miksować. Kiedy składniki zaczną się zbijać w grudki, wrzuć 25 g posiekanych orzechów laskowych i miksuj do momentu otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Następnie wyściel nią tortownicę i wstaw do lodówki. Aby mocno ubić spód, użyj dna szklanki lub łyżki.
Przygotowanie masy:
Utrzyj twaróg z cukrem pudrem, dodaj pozostałe masło czekoladowe i dalej ucieraj do powstania jednolitej masy. Następnie rozprowadź ją równomiernie na wcześniej przygotowanym spodzie i posyp orzechami. Blachę ponownie wstaw do lodówki i odczekaj minimum 4h.
Sernik z czekoladą na spodzie Brownie
To sernik dla miłośników intensywnego smaku gorzkiej czekolady, charakteryzującego amerykańskie ciasta czekoladowe - Brownie, która w połączeniu z aksamitną, czekoladowo-serową masą będzie prawdziwą ucztą dla czekoladoholików.
Składniki na spód Brownie:
• 100 g masła
• 100 g posiekanej, gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej min. 70%
• 2 jajka
• szklanka cukru do wypieków
• łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 100 g mąki pszennej
Przygotowanie:
Masło i czekoladę rozpuść w garnku. Następnie ubij jaja z cukrem na gęstą pianę, dodaj przygotowany wcześniej sos czekoladowy, zmiksuj, dosyp mąkę, ponownie miksuj do otrzymania gładkiej masy.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180ºC, powstałą masę przelej do tortownicy i wstaw do piekarnika na ok. 25 minut.
Masa czekoladowo-serowa:
• 750 g sera twarogowego, zmielonego przynajmniej dwa razy
• 3 jajka
• 2 białka
• szklanka śmietany kremówki 30%
• szklanka drobnego cukru
• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• sok z 1/2 cytryny
• 150 g drobinek czekoladowych
Przygotowanie:
Ser ucieraj w misce z jajkami i białkami, po chwili dodaj cukier. Wlej kremówkę, sok z cytryny i wsyp ekstrakt z wanilii. Miksuj do połączenia składników. Dodaj czekoladę i wymieszaj. Tak przygotowaną masę rozprowadź na spodzie brownie w tortownicy.
Piekarnik nagrzej do 130ºC, na spód wstaw blachę do połowy wypełnioną gorącą wodą, na środkowym piętrze ustaw tortownicę z ciastem na kratce. Piecz ok. 1,5 godziny, do momentu ścięcia powierzchni sernika. Gotowe ciasto wystudź i wstaw do lodówki na przynajmniej kilka godzin.
Pamiętaj, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, w przeciwnym razie możesz mieć problem z przygotowaniem spodu i masy serowej.
Sernik z czekoladową pianką
To połączenie puszystej, aksamitnej pianki z lekką nutką likieru amaretto oraz przepyszną pianką z czekolady.
Składniki na spód:
• 1½ szklanki mąki tortowej
• 120 g cukru
• pół kostki masła
• 3 żółtka
• 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
Przygotowanie spodu:
Przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sól. Wbij żółtka, dodaj miękkie masło, dosyp cukier i ugnieć ciasto. Zwiń z niego kulkę, owiń w ręcznik i wsadź do lodówki na ok. 20 minut. W tym czasie przygotuj masę serową.
Składniki na masę:
• 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
• 6 białek
• 3 żółtka
• szklanka cukru
• pół kostki masła
• 2 budynie waniliowe bez dodatku cukru
• 2 łyżki likieru amaretto
Przygotowanie:
Utrzyj masło z cukrem, dodaj żółtka, ser, budynie i likier. W drugiej misce ubij białka na gęstą pianę. Połącz zawartości misek, dokładnie wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180ºC. Wyciągnij ciasto z lodówki i przełóż je na blachę, równomiernie rozprowadź na nim masę. Piecz przez godzinę, a następnie zmniejsz temperaturę do 150ºC i zostaw w piekarniku jeszcze przez ok. 20 minut. Przejdź do przygotowania czekoladowej pianki.
Składniki na czekoladową piankę:
• szklanka śmietany kremówki
• 3 łyżki śmietany 18%
• ¼ tabliczki gorzkiej czekolady
• 3 łyżeczki żelatyny
• 4 łyżki wody
• 4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Żelatynę wymieszaj z wodą. Poczekaj, aż napęcznieje i podgrzej. Do rondelka wrzuć połamaną czekoladę, cukier i wlej śmietanę 18%, powoli podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści. Uważaj, żeby jej nie zagotować. Wlej przygotowaną żelatynę do rozpuszczonej czekolady i dokładnie połącz. Odstaw do wystudzenia.
Kremówkę ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę i połącz z ostudzoną czekoladą. Dokładnie wymieszaj. Polej sernik czekoladową pianką dopiero wtedy, gdy ostygnie.