Sałatka wiosenne wspomnienie
- Autor tekstu Magdalena Zbytek-Książkiewicz
- wielkość czcionki zmniejsz wielkość czcionki powiększ czcionkę
Choć lato minęło, do wiosny jeszcze daleko, za oknami jesienna słota, są sposoby na to, by przywrócić wspomnienia minionych, słonecznych dni.
Proponuję zatem sałatkę o wdzięcznej nazwie „Wiosenne wspomnienie", która przywodzi na myśl pyszne nowalijki. Co prawda teraz możemy o nich jedynie pomarzyć, ale jest jeszcze ostatni dzwonek by skorzystać z ostatnich, w miarę tanich i dobrych smakowo warzyw.
Sałatka jest lekka, kolorowa i najlepiej smakuje w dniu jej przygotowania, ze względu na zawartość sałaty masłowej, która w kolejnym dniu już nie prezentuje się najlepiej.
Sałatka wiosenne wspomnienie
Oto składniki:
- sałata masłowa - główka
- pomidory – 5-6 szt.
- ogórek zielony – 2 szt.
- rzodkiewki - pęczek
- szczypior – pęczek
- majonez
- sól i pieprz
Przygotowanie (niezwykle proste):
Sałatę kroimy (nie drzemy) w drobne kawałki (krótkie paski), pomidory kroimy w małą kosteczkę, ogórka i rzodkiewkę w drobne paseczki. Dodajemy pokrojony szczypior, majonez według uznania oraz przyprawy.
Świetnie smakuje z ciepłym pieczywem, sprawdza się również jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs. Jedno jest pewne – pyszna, lekka i szybko znika
Smacznego!
Magdalena Zbytek-Książkiewicz, (30l.)