Produkty z którymi warto rozpocząć dzień
- Napisała Paula Purgał
- wielkość czcionki zmniejsz czcionkę powiększ czcionkę
Jesteśmy już bardziej świadomymi konsumentami. Coraz więcej osób czyta etykiety i wybiera to, co zdrowe i pożywne. Często nie wiemy, jak połączyć produkty a śniadanie to przecież najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Co zrobić, aby napełnić organizm zdrowiem i energią?
Płatki owsiane. Skarbnica zdrowia. Chętnie sięgają po nie osoby, które mają zwiększoną aktywność fizyczną. Poranek sprzyja spożywaniu płatków owsianych, ze względu na to, że długo rozkładają się w naszym organizmie. W konsekwencji, mamy dużo energii i siły. Są źródłem błonnika i zdrowych kwasów tłuszczowych. Dostarczają nam wiele niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania witamin. Przygotowywać można je na wiele sposobów. W połączeniu z mlekiem lub jogurtem, tworzą pełnowartościowy posiłek. Można je jeść na zimno, jak i na ciepło. Polecam dodatki w postaci owoców, żurawiny czy suszonych daktyli. Chcąc przygotować takie śniadanie naszemu ukochanemu, możemy ułożyć je warstwowo. Łyżka jogurtu, łyżka płatków, owoce. Kolejność można zmieniać i powtarzać. Górę przyozdobić np. zdrową żurawiną.
Chleb żytni z ziarnami. Również dostarcza nam cennego błonnika. Dzięki niemu mamy uczucie sytości przez wiele godzin. Nie mamy ochoty na zapychacze w postaci słodkiego batona. Do chleba warto wybrać dobrą jakościowo wędlinę. Ja polecam filet z kurczaka. Jest delikatny, dietetyczny i zawiera białko. Uzupełniając takie śniadanie w warzywa, zjemy lekko, smacznie i zdrowo a do wyboru m.innymi jest: rzodkiewka, ogórek, pomidor, szczypiorek, cebula. Kupując marketowe, pszenne bułki nie dajemy naszemu organizmowi zbyt wiele dobrego. Fakt, nie każdy od razu polubi smak żytniego chleba, ale z autopsji wiem, że do wszystkiego można się przyzwyczaić. Ba, swojego ulubionego, nie mającego nic wspólnego z mąką pszenną chleba - nie zamieniłabym na żaden inny.
Owoce. Niektórzy z nas mają złe nawyki żywieniowe. Chętnie po śniadaniu sięgają po ciastko, które idealnie pasuje do kawy. Jeżeli chcemy zdrowo zacząć dzień, znajdźmy substytut. Słodki banan, kwaskowe jabłko czy kiwi. To nie jest pełna słodyczy rozkosz, ale za to wiele witamin i glukozy, co pobudza nasz mózg. Przestawienie na tego typu produkty nie będzie łatwe, ale przyniesie dużo korzyści. Jabłka chronią przed nowotworami, morele zawierają witaminy z grupy B, a banan to witamina A i beta-karoten. Wiadomo, że owoce nie są w stanie zapewnić nam pełnowartościowego śniadania, jednak warto dodać je do owsianki czy zjeść na drugi posiłek.
Jajka. To pełnowartościowe białko w czystej postaci. Można gotować je na miękko, na twardo lub zrobić sadzone. Pomysłów jest wiele. Dla znudzonych tradycyjną formą, polecam przygotowanie pasty. Jajek jednak nie wolno jeść bez ograniczeń, ze względu na „cholesterolowe niebezpieczeństwo”. Dziś w zasadzie uważa się to za sprawę drugorzędną, ale warto o tym pamiętać. Wracając do pozytywów - w jajkach znajdują się potrzebne aminokwasy, których sami nie potrafimy wyprodukować. Tłuszcz jest w korzystnych proporcjach, a luteina tam zawarta poprawia widzenie. Witaminy, które zostają nam dostarczane to przede wszystkim A, E, K i D. Dla osób dbających o linię, śniadanie złożone z jajek jest dobrym rozwiązaniem. Pamiętajmy - warto zachować umiar.
Znając już podstawy w „śniadaniowym” temacie, trzeba jednak zdać sobie sprawę, że bardzo istotne jest to, co zjemy zaraz po przebudzeniu. To nasza siła, energia i chęć do pracy. Po zjedzeniu szybkiego, niepełnowartościowego posiłku, nasz organizm będzie domagał się więcej. Wówczas sięgamy po batoniki, fast food-owe przekąski czy kanapki ze sklepu.
Przygotowując śniadanie warto wybierać takie produkty, które zawierają dużo błonnika. Nasza sytość będzie wtedy o wiele dłuższa.
Paula Purgał, 21l.
fot. pixabay.com.pl
Płatki owsiane. Skarbnica zdrowia. Chętnie sięgają po nie osoby, które mają zwiększoną aktywność fizyczną. Poranek sprzyja spożywaniu płatków owsianych, ze względu na to, że długo rozkładają się w naszym organizmie. W konsekwencji, mamy dużo energii i siły. Są źródłem błonnika i zdrowych kwasów tłuszczowych. Dostarczają nam wiele niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania witamin. Przygotowywać można je na wiele sposobów. W połączeniu z mlekiem lub jogurtem, tworzą pełnowartościowy posiłek. Można je jeść na zimno, jak i na ciepło. Polecam dodatki w postaci owoców, żurawiny czy suszonych daktyli. Chcąc przygotować takie śniadanie naszemu ukochanemu, możemy ułożyć je warstwowo. Łyżka jogurtu, łyżka płatków, owoce. Kolejność można zmieniać i powtarzać. Górę przyozdobić np. zdrową żurawiną.
Chleb żytni z ziarnami. Również dostarcza nam cennego błonnika. Dzięki niemu mamy uczucie sytości przez wiele godzin. Nie mamy ochoty na zapychacze w postaci słodkiego batona. Do chleba warto wybrać dobrą jakościowo wędlinę. Ja polecam filet z kurczaka. Jest delikatny, dietetyczny i zawiera białko. Uzupełniając takie śniadanie w warzywa, zjemy lekko, smacznie i zdrowo a do wyboru m.innymi jest: rzodkiewka, ogórek, pomidor, szczypiorek, cebula. Kupując marketowe, pszenne bułki nie dajemy naszemu organizmowi zbyt wiele dobrego. Fakt, nie każdy od razu polubi smak żytniego chleba, ale z autopsji wiem, że do wszystkiego można się przyzwyczaić. Ba, swojego ulubionego, nie mającego nic wspólnego z mąką pszenną chleba - nie zamieniłabym na żaden inny.
Owoce. Niektórzy z nas mają złe nawyki żywieniowe. Chętnie po śniadaniu sięgają po ciastko, które idealnie pasuje do kawy. Jeżeli chcemy zdrowo zacząć dzień, znajdźmy substytut. Słodki banan, kwaskowe jabłko czy kiwi. To nie jest pełna słodyczy rozkosz, ale za to wiele witamin i glukozy, co pobudza nasz mózg. Przestawienie na tego typu produkty nie będzie łatwe, ale przyniesie dużo korzyści. Jabłka chronią przed nowotworami, morele zawierają witaminy z grupy B, a banan to witamina A i beta-karoten. Wiadomo, że owoce nie są w stanie zapewnić nam pełnowartościowego śniadania, jednak warto dodać je do owsianki czy zjeść na drugi posiłek.
Jajka. To pełnowartościowe białko w czystej postaci. Można gotować je na miękko, na twardo lub zrobić sadzone. Pomysłów jest wiele. Dla znudzonych tradycyjną formą, polecam przygotowanie pasty. Jajek jednak nie wolno jeść bez ograniczeń, ze względu na „cholesterolowe niebezpieczeństwo”. Dziś w zasadzie uważa się to za sprawę drugorzędną, ale warto o tym pamiętać. Wracając do pozytywów - w jajkach znajdują się potrzebne aminokwasy, których sami nie potrafimy wyprodukować. Tłuszcz jest w korzystnych proporcjach, a luteina tam zawarta poprawia widzenie. Witaminy, które zostają nam dostarczane to przede wszystkim A, E, K i D. Dla osób dbających o linię, śniadanie złożone z jajek jest dobrym rozwiązaniem. Pamiętajmy - warto zachować umiar.
Znając już podstawy w „śniadaniowym” temacie, trzeba jednak zdać sobie sprawę, że bardzo istotne jest to, co zjemy zaraz po przebudzeniu. To nasza siła, energia i chęć do pracy. Po zjedzeniu szybkiego, niepełnowartościowego posiłku, nasz organizm będzie domagał się więcej. Wówczas sięgamy po batoniki, fast food-owe przekąski czy kanapki ze sklepu.
Przygotowując śniadanie warto wybierać takie produkty, które zawierają dużo błonnika. Nasza sytość będzie wtedy o wiele dłuższa.
Paula Purgał, 21l.
fot. pixabay.com.pl