Menu
logo tjk main

Pyłek pszczeli wspomaga układ odpornościowy i nie tylko!

Pyłek pszczeli wspomaga układ odpornościowy i nie tylko! Foto: akademiawitalnosci.pl

Kwiaty produkują męskie komórki rozrodcze, które nazywane są pyłkiem kwiatowym. By roślina mogła wydać owoce, konieczne jest dostanie się pyłku z pylników na znamię słupka, zapłodnienie i powstanie zarodka.

Pyłek kwiatowy jest podstawowym pokarmem pszczół dostarczającym białko, tłuszcze, sole mineralne, kwasy organiczne oraz hormony. Te pracowite owady zbierają go z kwiatów, mieszają z miodem, nektarem lub śliną i w postaci kulek (pyłek kwiatowy), obnóży (pyłek pszczeli) przenoszą na tylnych nogach do ula.

Właściwości odżywcze i terapeutyczne
Pyłek pszczeli to źródło zdrowia jakiego każdy z nas powinien doświadczyć. Zawiera ponad 250 różnych związków chemicznych pozytywnie wpływających na nasz organizm.

Do najważniejszych należą:
 −  składniki mineralne: wapń, magnez, sód, potas, fosfor, krzem, mangan, żelazo, miedź, cynk, jod, selen
 −  witaminy: A, z grupy B, E, C, P, D, H, kwercetynę
 −  aminokwasy (12% zawartości):  fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina
 −  kwasy tłuszczowe: palmitynowy, linolowy, linolenowy, arachidonowy
 −  węglowodany: fruktoza, glukoza, maltoza
 −  enzymy: amylaza, inwertaza, peroksydaza

„Pyłek jest bez wątpienia najwartościowszym odżywczym produktem roślinnym. Wszak to męskie komórki płciowe roślin decydujące o ich budowie i rozwoju. W nich koncentrują się wszelkie składniki, podstawa budowy organizmu przyszłej rośliny”.

Według przeprowadzonych w ostatnich latach badań, pyłek pszczeli ma ogromne właściwości zdrowotne:
−  Odżywcze
    − wzmacnia apetyt
    − reguluje przemianę materii - normalizacja masy ciała osób z nadwagą
    − wzmacnia organizm - wspomaga układ odpornościowy
    − zwiększa liczbę erytrocytów, zwiększa poziom żelaza we krwi
−  Odtruwające
    − ułatwia wydalanie toksyn z organizmu, działa osłonowo na wątrobę
    − przyspiesza leczenie zakażeń
−  Antydepresyjne
    − ma działanie uspakajające
    − poprawia samopoczucie
    − zwiększa ukrwienie tkanki nerwowej, zwiększa koncentrację układu nerwowego
−  Antyalergiczne
    − łagodzi objawy kataru siennego i astmy
−  Przeciwmiażdżycowe
    −  obniża poziom trój glicerydów i cholesterolu, hamuje agregację płytek krwi
−  Antybiotyczne
    − skuteczny w leczeniu stanów zapalnych zwłaszcza w jamie ustnej, wspomaga zwalczanie drobnoustrojów
       przedostających się do organizmu
−  Regulujące trawienie
    − wspomaga leczenie zaparć
    − wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zmniejsza krwawienia
−  Wspomagające leczenie cukrzycy
    − wyciąg z pyłku kwiatowego zwiększa wydzielanie insuliny, skutecznie pomaga obniżyć poziom cukru we krwi
−  Kosmetyczne
    − odżywia, wzbogaca i odmładza skórę

Stosowanie pyłku pszczelego
−  w formie tabletek - 2 tabletki na czczo dla dorosłych (więcej informacji znajdziesz na opakowaniu)
−  w formie naturalnej - 3 razy dziennie (6 łyżeczek/dzień dla dorosłych), 30 min przed posiłkiem - można
    rozmieszać go z miodem, serkiem, mlekiem, wodą, sokiem owocowym, dodać do sałatek, zaleca się dokładne
    przeżucie by zwiększyć przyswajalność składników w nim zawartych
−  zaleca się kurację 2 razy w roku (jesień, wiosna) przez 2 miesiące

Monika Dudek, 20l.
Właścicielka strony internetowej
www.wzdrowejkuchni.pl

Dodaj komentarz

UWAGA!
Bardzo prosimy o niezamieszczanie w treści komentarza wszelkiej formy reklamy (która jest traktowana wtedy jako darmowa) na naszym portalu tojakobieta.pl tj. - adres strony www, e-mail, telefon, wszelkie inne dane kontaktowe. W przypadku niezastosowania się do wyżej wymienionego komunikatu oraz działań mających na celu obejście naszej prośby, będziemy zmuszeni wyciągnąć konsekwencje prawne odnośnie zarzutu bezprawnego zamieszczania darmowej reklamy. Wszelka reklama na naszym portalu jest ODPŁATNA.


Kod antyspamowy
Odśwież