Menu
logo tjk main

Pyłek pszczeli wspomaga układ odpornościowy i nie tylko!

Pyłek pszczeli wspomaga układ odpornościowy i nie tylko! Foto: akademiawitalnosci.pl

Kwiaty produkują męskie komórki rozrodcze, które nazywane są pyłkiem kwiatowym. By roślina mogła wydać owoce, konieczne jest dostanie się pyłku z pylników na znamię słupka, zapłodnienie i powstanie zarodka.

Pyłek kwiatowy jest podstawowym pokarmem pszczół dostarczającym białko, tłuszcze, sole mineralne, kwasy organiczne oraz hormony. Te pracowite owady zbierają go z kwiatów, mieszają z miodem, nektarem lub śliną i w postaci kulek (pyłek kwiatowy), obnóży (pyłek pszczeli) przenoszą na tylnych nogach do ula.

Właściwości odżywcze i terapeutyczne
Pyłek pszczeli to źródło zdrowia jakiego każdy z nas powinien doświadczyć. Zawiera ponad 250 różnych związków chemicznych pozytywnie wpływających na nasz organizm.

Do najważniejszych należą:
 −  składniki mineralne: wapń, magnez, sód, potas, fosfor, krzem, mangan, żelazo, miedź, cynk, jod, selen
 −  witaminy: A, z grupy B, E, C, P, D, H, kwercetynę
 −  aminokwasy (12% zawartości):  fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina
 −  kwasy tłuszczowe: palmitynowy, linolowy, linolenowy, arachidonowy
 −  węglowodany: fruktoza, glukoza, maltoza
 −  enzymy: amylaza, inwertaza, peroksydaza

„Pyłek jest bez wątpienia najwartościowszym odżywczym produktem roślinnym. Wszak to męskie komórki płciowe roślin decydujące o ich budowie i rozwoju. W nich koncentrują się wszelkie składniki, podstawa budowy organizmu przyszłej rośliny”.

Według przeprowadzonych w ostatnich latach badań, pyłek pszczeli ma ogromne właściwości zdrowotne:
−  Odżywcze
    − wzmacnia apetyt
    − reguluje przemianę materii - normalizacja masy ciała osób z nadwagą
    − wzmacnia organizm - wspomaga układ odpornościowy
    − zwiększa liczbę erytrocytów, zwiększa poziom żelaza we krwi
−  Odtruwające
    − ułatwia wydalanie toksyn z organizmu, działa osłonowo na wątrobę
    − przyspiesza leczenie zakażeń
−  Antydepresyjne
    − ma działanie uspakajające
    − poprawia samopoczucie
    − zwiększa ukrwienie tkanki nerwowej, zwiększa koncentrację układu nerwowego
−  Antyalergiczne
    − łagodzi objawy kataru siennego i astmy
−  Przeciwmiażdżycowe
    −  obniża poziom trój glicerydów i cholesterolu, hamuje agregację płytek krwi
−  Antybiotyczne
    − skuteczny w leczeniu stanów zapalnych zwłaszcza w jamie ustnej, wspomaga zwalczanie drobnoustrojów
       przedostających się do organizmu
−  Regulujące trawienie
    − wspomaga leczenie zaparć
    − wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zmniejsza krwawienia
−  Wspomagające leczenie cukrzycy
    − wyciąg z pyłku kwiatowego zwiększa wydzielanie insuliny, skutecznie pomaga obniżyć poziom cukru we krwi
−  Kosmetyczne
    − odżywia, wzbogaca i odmładza skórę

Stosowanie pyłku pszczelego
−  w formie tabletek - 2 tabletki na czczo dla dorosłych (więcej informacji znajdziesz na opakowaniu)
−  w formie naturalnej - 3 razy dziennie (6 łyżeczek/dzień dla dorosłych), 30 min przed posiłkiem - można
    rozmieszać go z miodem, serkiem, mlekiem, wodą, sokiem owocowym, dodać do sałatek, zaleca się dokładne
    przeżucie by zwiększyć przyswajalność składników w nim zawartych
−  zaleca się kurację 2 razy w roku (jesień, wiosna) przez 2 miesiące

Monika Dudek, 20l.
Właścicielka strony internetowej
www.wzdrowejkuchni.pl

Nie masz uprawnień do komentowania