Pyłek pszczeli wspomaga układ odpornościowy i nie tylko!
- Napisała Monika Dudek
- wielkość czcionki zmniejsz czcionkę powiększ czcionkę

Kwiaty produkują męskie komórki rozrodcze, które nazywane są pyłkiem kwiatowym. By roślina mogła wydać owoce, konieczne jest dostanie się pyłku z pylników na znamię słupka, zapłodnienie i powstanie zarodka.
Pyłek kwiatowy jest podstawowym pokarmem pszczół dostarczającym białko, tłuszcze, sole mineralne, kwasy organiczne oraz hormony. Te pracowite owady zbierają go z kwiatów, mieszają z miodem, nektarem lub śliną i w postaci kulek (pyłek kwiatowy), obnóży (pyłek pszczeli) przenoszą na tylnych nogach do ula.
Właściwości odżywcze i terapeutyczne
Pyłek pszczeli to źródło zdrowia jakiego każdy z nas powinien doświadczyć. Zawiera ponad 250 różnych związków chemicznych pozytywnie wpływających na nasz organizm.
Do najważniejszych należą:
− składniki mineralne: wapń, magnez, sód, potas, fosfor, krzem, mangan, żelazo, miedź, cynk, jod, selen
− witaminy: A, z grupy B, E, C, P, D, H, kwercetynę
− aminokwasy (12% zawartości): fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina
− kwasy tłuszczowe: palmitynowy, linolowy, linolenowy, arachidonowy
− węglowodany: fruktoza, glukoza, maltoza
− enzymy: amylaza, inwertaza, peroksydaza
„Pyłek jest bez wątpienia najwartościowszym odżywczym produktem roślinnym. Wszak to męskie komórki płciowe roślin decydujące o ich budowie i rozwoju. W nich koncentrują się wszelkie składniki, podstawa budowy organizmu przyszłej rośliny”.
Według przeprowadzonych w ostatnich latach badań, pyłek pszczeli ma ogromne właściwości zdrowotne:
− Odżywcze
− wzmacnia apetyt
− reguluje przemianę materii - normalizacja masy ciała osób z nadwagą
− wzmacnia organizm - wspomaga układ odpornościowy
− zwiększa liczbę erytrocytów, zwiększa poziom żelaza we krwi
− Odtruwające
− ułatwia wydalanie toksyn z organizmu, działa osłonowo na wątrobę
− przyspiesza leczenie zakażeń
− Antydepresyjne
− ma działanie uspakajające
− poprawia samopoczucie
− zwiększa ukrwienie tkanki nerwowej, zwiększa koncentrację układu nerwowego
− Antyalergiczne
− łagodzi objawy kataru siennego i astmy
− Przeciwmiażdżycowe
− obniża poziom trój glicerydów i cholesterolu, hamuje agregację płytek krwi
− Antybiotyczne
− skuteczny w leczeniu stanów zapalnych zwłaszcza w jamie ustnej, wspomaga zwalczanie drobnoustrojów
przedostających się do organizmu
− Regulujące trawienie
− wspomaga leczenie zaparć
− wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zmniejsza krwawienia
− Wspomagające leczenie cukrzycy
− wyciąg z pyłku kwiatowego zwiększa wydzielanie insuliny, skutecznie pomaga obniżyć poziom cukru we krwi
− Kosmetyczne
− odżywia, wzbogaca i odmładza skórę
Stosowanie pyłku pszczelego
− w formie tabletek - 2 tabletki na czczo dla dorosłych (więcej informacji znajdziesz na opakowaniu)
− w formie naturalnej - 3 razy dziennie (6 łyżeczek/dzień dla dorosłych), 30 min przed posiłkiem - można
rozmieszać go z miodem, serkiem, mlekiem, wodą, sokiem owocowym, dodać do sałatek, zaleca się dokładne
przeżucie by zwiększyć przyswajalność składników w nim zawartych
− zaleca się kurację 2 razy w roku (jesień, wiosna) przez 2 miesiące
Monika Dudek, 20l.