Zamienniki cukru
- Napisała Joanna Róg
- wielkość czcionki zmniejsz czcionkę powiększ czcionkę
Najczęściej, kiedy staramy się zrzucić kilka zbędnych kilogramów, pierwszym krokiem do wymarzonej sylwetki jest rezygnacja z cukru. I bardzo dobrze! Coraz więcej osób decyduje się wyeliminować „białego przyjaciela” ze swojej diety nie tylko z troski o figurę.
Niestety, czasem trudno obejść się bez czegoś słodkiego. Wtedy na ratunek przychodzą nam zamienniki. Problemem pozostaje jedynie to, który spośród szerokiej gamy produktów wybrać…
Czym jest cukier i właściwie dlaczego nie służy naszemu zdrowiu?
Biały cukier powstaje z buraków. W wyniku działania wody pozyskujemy sok, który ulega wielu procesom chemicznym m.in. krystalizacji i rafinacji, w tracie których zostaje pozbawiony wszystkich wartości odżywczych. Brak w nim cennych witamin, mikro- i makroelementów, organizm dostaje jedynie puste kalorie (aż 400 w 100 gramach, czyli około 25 w 1 łyżeczce!).
Spożywanie słodzonych produktów powoduje nagłe, skokowe zwiększenie poziomu cukru we krwi. Stan ten jednak bardzo szybko mija i po chwili jesteśmy zmęczeni i senni. Do listy negatywnych skutków spowodowanych używaniem „białego zabójcy” możemy dołączyć też obniżenie naszej odporności, zakwaszenie organizmu i próchnicę.
Aby wybrać mniejsze zło…
Coraz częściej spotykamy się z artykułami bezcukrowymi. Producenci oferują nam tzw. produkty „light”, jednak przy ich wyborze trzeba być bardzo czujnym! Pomimo, że nie dostarczają zbędnych kalorii to zasobne są w związki szkodliwe dla naszego zdrowia.
Unikajmy przede wszystkim: aspartamu, sorbitolu, sukralozy.
Polecam natomiast:
ksylitol - czyli cukier brzozowy, który przeciwdziała próchnicy, ułatwia przyswajanie wapnia, posiada niższy indeks glikemiczny niż cukier, przez co nie spowoduje u nas tzw. „wilczego głodu”. Poza tym jest dużo mniej kaloryczny – w 100 gramach ma około 240 kcal.
syrop klonowy - niezwykle popularny w Kanadzie i USA. Pozyskuje się go z pnia klonu. Jest bogaty w przeciwutleniacze. Dzięki obecności manganu, pomaga w regeneracji naszych mięśni, natomiast obecny w nim cynk, wzmacnia odporność. W 100 g syropu znajduje się 260 kcal.
stewia - staje się coraz bardziej popularna. Jest zasobna w witaminy z grupy B, C oraz wiele mikro- i makroelementów. Jej częścią użytkową są liście, które można spotkać w formie suszonej, proszku czy tabletek. Zyskała miano najsłodszej rośliny świata. Warto podkreślić, że słodzik ten jest bezkaloryczny!
miód - przyczynia się do obniżenia ciśnienia we krwi, stymuluje wątrobę do wydzielania żółci, działa także bakteriostatecznie. Przygotowując jednak popularną herbatę z jego dodatkiem, pamiętajmy, że w temperaturze wyższej niż 40 stopni, traci on swoje prozdrowotne właściwości. Osobom z nadwagą zaleca się rozwagę w jego stosowaniu, ponieważ ma około 325 kcal w 100 gramach.
syrop daktylowy - powstaje ze zmielonych owoców palmy daktylowej. Zasobny jest w witaminy z grupy B, a także witaminę E. Poza tym dzięki dużej zawartości błonnika, korzystnie wpływa na nasz układ trawienny, obniża też poziom cukru i złego cholesterolu we krwi. W 100 gramach produktu jest około 270 kcal.
Joanna Róg, 20l.
Niestety, czasem trudno obejść się bez czegoś słodkiego. Wtedy na ratunek przychodzą nam zamienniki. Problemem pozostaje jedynie to, który spośród szerokiej gamy produktów wybrać…
Czym jest cukier i właściwie dlaczego nie służy naszemu zdrowiu?
Biały cukier powstaje z buraków. W wyniku działania wody pozyskujemy sok, który ulega wielu procesom chemicznym m.in. krystalizacji i rafinacji, w tracie których zostaje pozbawiony wszystkich wartości odżywczych. Brak w nim cennych witamin, mikro- i makroelementów, organizm dostaje jedynie puste kalorie (aż 400 w 100 gramach, czyli około 25 w 1 łyżeczce!).
Spożywanie słodzonych produktów powoduje nagłe, skokowe zwiększenie poziomu cukru we krwi. Stan ten jednak bardzo szybko mija i po chwili jesteśmy zmęczeni i senni. Do listy negatywnych skutków spowodowanych używaniem „białego zabójcy” możemy dołączyć też obniżenie naszej odporności, zakwaszenie organizmu i próchnicę.
Aby wybrać mniejsze zło…
Coraz częściej spotykamy się z artykułami bezcukrowymi. Producenci oferują nam tzw. produkty „light”, jednak przy ich wyborze trzeba być bardzo czujnym! Pomimo, że nie dostarczają zbędnych kalorii to zasobne są w związki szkodliwe dla naszego zdrowia.
Unikajmy przede wszystkim: aspartamu, sorbitolu, sukralozy.
Polecam natomiast:
ksylitol - czyli cukier brzozowy, który przeciwdziała próchnicy, ułatwia przyswajanie wapnia, posiada niższy indeks glikemiczny niż cukier, przez co nie spowoduje u nas tzw. „wilczego głodu”. Poza tym jest dużo mniej kaloryczny – w 100 gramach ma około 240 kcal.
syrop klonowy - niezwykle popularny w Kanadzie i USA. Pozyskuje się go z pnia klonu. Jest bogaty w przeciwutleniacze. Dzięki obecności manganu, pomaga w regeneracji naszych mięśni, natomiast obecny w nim cynk, wzmacnia odporność. W 100 g syropu znajduje się 260 kcal.
stewia - staje się coraz bardziej popularna. Jest zasobna w witaminy z grupy B, C oraz wiele mikro- i makroelementów. Jej częścią użytkową są liście, które można spotkać w formie suszonej, proszku czy tabletek. Zyskała miano najsłodszej rośliny świata. Warto podkreślić, że słodzik ten jest bezkaloryczny!
miód - przyczynia się do obniżenia ciśnienia we krwi, stymuluje wątrobę do wydzielania żółci, działa także bakteriostatecznie. Przygotowując jednak popularną herbatę z jego dodatkiem, pamiętajmy, że w temperaturze wyższej niż 40 stopni, traci on swoje prozdrowotne właściwości. Osobom z nadwagą zaleca się rozwagę w jego stosowaniu, ponieważ ma około 325 kcal w 100 gramach.
syrop daktylowy - powstaje ze zmielonych owoców palmy daktylowej. Zasobny jest w witaminy z grupy B, a także witaminę E. Poza tym dzięki dużej zawartości błonnika, korzystnie wpływa na nasz układ trawienny, obniża też poziom cukru i złego cholesterolu we krwi. W 100 gramach produktu jest około 270 kcal.
Joanna Róg, 20l.