Menu

logo tjk main 

Zamienniki cukru

Zamienniki cukru
Najczęściej, kiedy staramy się zrzucić kilka zbędnych kilogramów, pierwszym krokiem do wymarzonej sylwetki jest rezygnacja z cukru. I bardzo dobrze! Coraz więcej osób decyduje się wyeliminować „białego przyjaciela” ze swojej diety nie tylko z troski o figurę.

Niestety, czasem trudno obejść się bez czegoś słodkiego. Wtedy na ratunek przychodzą nam zamienniki. Problemem pozostaje jedynie to, który spośród szerokiej gamy produktów wybrać…

Czym jest cukier i właściwie dlaczego nie służy naszemu zdrowiu?
Biały cukier powstaje z buraków. W wyniku działania wody pozyskujemy sok, który ulega wielu procesom chemicznym m.in. krystalizacji i rafinacji, w tracie których zostaje pozbawiony wszystkich wartości odżywczych. Brak w nim cennych witamin, mikro- i makroelementów, organizm dostaje jedynie puste kalorie (aż 400 w 100 gramach, czyli około 25 w 1 łyżeczce!).

Spożywanie słodzonych produktów powoduje nagłe, skokowe zwiększenie poziomu cukru we krwi. Stan ten jednak bardzo szybko mija i po chwili jesteśmy zmęczeni i senni. Do listy negatywnych skutków spowodowanych używaniem „białego zabójcy” możemy dołączyć też obniżenie naszej odporności, zakwaszenie organizmu i próchnicę.

Aby wybrać mniejsze zło…
Coraz częściej spotykamy się z artykułami bezcukrowymi. Producenci oferują nam tzw. produkty „light”, jednak przy ich wyborze trzeba być bardzo czujnym! Pomimo, że nie dostarczają zbędnych kalorii to zasobne są w związki szkodliwe dla naszego zdrowia.

Unikajmy przede wszystkim: aspartamu, sorbitolu, sukralozy.

Polecam natomiast:
ksylitol - czyli cukier brzozowy, który przeciwdziała próchnicy, ułatwia przyswajanie wapnia, posiada niższy indeks glikemiczny niż cukier, przez co nie spowoduje u nas tzw. „wilczego głodu”. Poza tym jest dużo mniej kaloryczny – w 100 gramach ma około 240 kcal.

syrop klonowy - niezwykle popularny w Kanadzie i USA. Pozyskuje się go z pnia klonu. Jest bogaty w przeciwutleniacze. Dzięki obecności manganu, pomaga w regeneracji naszych mięśni, natomiast obecny w nim cynk, wzmacnia odporność. W 100 g syropu znajduje się 260 kcal.

stewia - staje się coraz bardziej popularna. Jest zasobna w witaminy z grupy B, C oraz wiele mikro- i makroelementów. Jej częścią użytkową są liście, które można spotkać w formie suszonej, proszku czy tabletek. Zyskała miano najsłodszej rośliny świata. Warto podkreślić, że słodzik ten jest bezkaloryczny!

miód - przyczynia się do obniżenia ciśnienia we krwi, stymuluje wątrobę do wydzielania żółci, działa także bakteriostatecznie. Przygotowując jednak popularną herbatę z jego dodatkiem, pamiętajmy, że w temperaturze wyższej niż 40 stopni, traci on swoje prozdrowotne właściwości. Osobom z nadwagą zaleca się rozwagę w jego stosowaniu, ponieważ ma około 325 kcal w 100 gramach.

syrop daktylowy - powstaje ze zmielonych owoców palmy daktylowej. Zasobny jest w witaminy z grupy B, a także witaminę E. Poza tym dzięki dużej zawartości błonnika, korzystnie wpływa na nasz układ trawienny, obniża też poziom cukru i złego cholesterolu we krwi. W 100 gramach produktu jest około 270 kcal.

Joanna Róg, 20l.
powrót na górę