Dieta dr Howarda Hay’a, czyli jak wspomóc nasz układ trawienny i wyeliminować często towarzyszące nam po posiłku problemy żołądkowe
- Napisała Ewa Kuhnert
- wielkość czcionki zmniejsz czcionkę powiększ czcionkę
Współczesne tempo życia nie pozwala na celebrację posiłków. Często jemy w pośpiechu, nie zwracając uwagi na skład menu. Konsekwencją są nie tylko niepotrzebne kilogramy, ale także zgaga, uczucie pełni w żołądku, wzdęcia.
Czas wakacji mobilizuje nas do zrzucenia masy ciała. Zamiast sportu decydujemy się na drastyczne diety, które pozwalają na osiągniecie szybkiego efektu. Jednak schudnąć można także bez dużych wyrzeczeń. Wystarczy odpowiednio dobrać produkty, które spożyjemy jednocześnie. Najlepiej sporządzić samemu posiłek, a jeśli nie mamy na to czasu, zwrócić większą uwagę na jadłospis w karcie menu. Taki sposób odżywiania nazywany jest dietą rozdzielną i opracowany został na początku XX wieku przez dr Howarda Haya.
Podczas tradycyjnego polskiego obiadu spożywamy razem produkty zawierające białka oraz skrobię. Stałym elementem jest też deser zawierający owoce, podany do lub bezpośrednio po obiedzie. Białko, tłuszcz, skrobia, cukier i kwasy spożyte razem dają mieszankę, której nasz żołądek nie jest w stanie strawić w sposób prawidłowy. Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ kwaśne oraz zasadowe soki wydzielane jednocześnie po zjedzonym posiłku neutralizują się nawzajem. W efekcie proces przemiany materii zostaje zaburzony i dochodzi do odkładania się niestrawionego pokarmu. Dobrze znane nam uczucie zgagi, wzdęć, kurczów żołądka jest właśnie skutkiem spożycia w jednym czasie zbyt wielu różnych substancji odżywczych. Bardzo ważne, w omawianej diecie, jest utrzymanie równowagi kwasowo - zasadowej. Prostym przykładem na wytłumaczenie owej reguły jest chociażby kanapka z szynką. Zarówno chleb jak i szynka mają silny odczyn kwasowości, co nie jest najlepszą kombinacją. Jeśli dodamy do niej warzywa o odczynie zasadowym, wówczas posiłek nie będzie już tak ciężkostrawny.
Samodzielne ułożenie menu wcale nie jest skomplikowane i nie wymaga wymyślnych produktów. Zmienia się jedynie charakter jednoczesnego dobierania składników podczas posiłku.
Najważniejszą rzeczą, o której musimy pamiętać to wyodrębnienie trzech grup pokarmów:
Następnie należy ułożyć takie kombinacje, według poniższych zasad, aby powstało dobre zestawienie produktów:
Efektywnie możemy schudnąć około 7 kilogramów, nie zmieniając swoich upodobań smakowych, a jedynie rozplanowanie jedzenia w czasie. Pamiętajmy jednak, że szybka utrata masy ciała niesie za sobą również konsekwencje zdrowotne. Niedobór niektórych składników odżywczych, uczucie zmęczenia i osłabienie to tylko przykłady efektów ubocznych. Dlatego też restrykcyjnie stosowana dieta rozdzielna powinna trwać nie dłużej niż 3 tygodnie. W przeciwnym wypadku należy skonsultować się z lekarzem.
Przykładowe dzienne menu:
Śniadanie:
Obiad:
Kolacja:
Ewa Kuhnert, 23l.
BIBLIOGRAFIA
Czas wakacji mobilizuje nas do zrzucenia masy ciała. Zamiast sportu decydujemy się na drastyczne diety, które pozwalają na osiągniecie szybkiego efektu. Jednak schudnąć można także bez dużych wyrzeczeń. Wystarczy odpowiednio dobrać produkty, które spożyjemy jednocześnie. Najlepiej sporządzić samemu posiłek, a jeśli nie mamy na to czasu, zwrócić większą uwagę na jadłospis w karcie menu. Taki sposób odżywiania nazywany jest dietą rozdzielną i opracowany został na początku XX wieku przez dr Howarda Haya.
Podczas tradycyjnego polskiego obiadu spożywamy razem produkty zawierające białka oraz skrobię. Stałym elementem jest też deser zawierający owoce, podany do lub bezpośrednio po obiedzie. Białko, tłuszcz, skrobia, cukier i kwasy spożyte razem dają mieszankę, której nasz żołądek nie jest w stanie strawić w sposób prawidłowy. Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ kwaśne oraz zasadowe soki wydzielane jednocześnie po zjedzonym posiłku neutralizują się nawzajem. W efekcie proces przemiany materii zostaje zaburzony i dochodzi do odkładania się niestrawionego pokarmu. Dobrze znane nam uczucie zgagi, wzdęć, kurczów żołądka jest właśnie skutkiem spożycia w jednym czasie zbyt wielu różnych substancji odżywczych. Bardzo ważne, w omawianej diecie, jest utrzymanie równowagi kwasowo - zasadowej. Prostym przykładem na wytłumaczenie owej reguły jest chociażby kanapka z szynką. Zarówno chleb jak i szynka mają silny odczyn kwasowości, co nie jest najlepszą kombinacją. Jeśli dodamy do niej warzywa o odczynie zasadowym, wówczas posiłek nie będzie już tak ciężkostrawny.
Samodzielne ułożenie menu wcale nie jest skomplikowane i nie wymaga wymyślnych produktów. Zmienia się jedynie charakter jednoczesnego dobierania składników podczas posiłku.
Najważniejszą rzeczą, o której musimy pamiętać to wyodrębnienie trzech grup pokarmów:
- węglowodany (np. pieczywo, makarony, ziemniaki, ryż)
- białka (mięso, wędliny, drób, mleko, sery)
- neutralne (owoce, woda, soki warzywne, oleje, kawa, herbata)
Następnie należy ułożyć takie kombinacje, według poniższych zasad, aby powstało dobre zestawienie produktów:
- grupę neutralną możemy spożywać zarówno z białkami jak i węglowodanami
- nie możemy łączyć produktów węglowodanowych z białkowymi
- jeden posiłek powinien składać się wyłącznie z warzyw oraz owoców, kolejne tylko z białek lub węglowodanów
- owoce nie należy spożywać podczas obiadu, ale odczekać około 40 minut
- lepiej jeść częściej, ale w mniejszych ilościach
- przekąski między głównymi posiłkami są niewskazane, „oszukują nasz żołądek”, zapełniając niepełnowartościowymi składnikami przed ważnymi dla organizmu daniami
- należy pić przed lub po posiłku, lecz nie w jego trakcie - to zaburza proces trawienia
Efektywnie możemy schudnąć około 7 kilogramów, nie zmieniając swoich upodobań smakowych, a jedynie rozplanowanie jedzenia w czasie. Pamiętajmy jednak, że szybka utrata masy ciała niesie za sobą również konsekwencje zdrowotne. Niedobór niektórych składników odżywczych, uczucie zmęczenia i osłabienie to tylko przykłady efektów ubocznych. Dlatego też restrykcyjnie stosowana dieta rozdzielna powinna trwać nie dłużej niż 3 tygodnie. W przeciwnym wypadku należy skonsultować się z lekarzem.
Przykładowe dzienne menu:
Śniadanie:
- 2 kanapki z chleba pełnoziarnistego z masłem roślinnym i pomidorem
- sałatka warzywna
- owoce (kiść winogron, sok marchwiowy, brzoskwinia)
Obiad:
- pieczona pierś kurczaka
- gotowane na parze warzywa (brokuły, kalafior)
Kolacja:
- sałatka z warzyw z dodatkiem jogurtu bądź sosu winegret
Ewa Kuhnert, 23l.
BIBLIOGRAFIA
- Dres J. i I., Co z czym? Prawidłowe zestawianie pokarmów, Warszawa
- Fazekas I.,Your life is in the balance, 2011
- Hay W. H.Superior Health trough Nutrition, 1963