Menu

logo tjk main 

Blended czy single malt - jak wybrać dobrą whisky

Blended czy single malt - jak wybrać dobrą whisky
To, którą whisky uznajemy za dobrą przede wszystkim zależy od naszego gustu. Najwięksi smakosze jednak zaznaczają, że whisky smakuje jedynie wtedy, kiedy nie tylko jest dobrej jakości, ale jest także dostosowana do okazji i podana w odpowiedni sposób. W tym celu należy jednak poznać jej właściwości.

Whisky blended - czym się charakteryzuje?
Blended to rodzaj whisky, które powstaje poprzez zmieszanie ("blend") różnych destylatów. Najczęściej są to co najmniej dwa rodzaje single malt i innych whisky zbożowych. W niektórych przypadkach może być do tego celu wykorzystany nawet spirytus zbożowy. Tą metodą łatwiej można otrzymać whisky świetnej jakości, niż ma to miejsce w przypadku single malt. Tutaj warto zaznaczyć, że jakość whisky określa się po jej słodyczy, barwie i torfowości aromatu (dla szkockich trunków) - ale to tylko podstawowe wyznaczniki. Popularne whisky blended to m.in. Ballantines czy Chivas Regal.

Whisky single malt - cechy charakterystyczne
Dobra whisky tego typu jest zdecydowanie droższa od blended, a wynika to z metody jej produkcji. Wytwarzana jest od początku do końca w jednej destylarni z jednego rodzaju słodu. Zazwyczaj wykorzystywany jest w tym celu słód jęczmienny, ale zdarzają się także żytnie single malt. Uzyskanie odpowiednich proporcji smaku i aromatu w tego typu metodzie jest znacznie trudniejsze niż poprzez mieszanie różnych typów whisky i trwa zdecydowanie dłużej.

Szkocja czy Irlandia?
Za miejsce narodzin whisky uznawana jest Irlandia, w której alkohol ten miał być produkowany już w VII wieku. W tamtym czasie służył jedynie do celów leczniczych.

Obecnie najlepsza whisky pochodzi z krajów anglosaskich ze szczególnym uwzględnieniem właśnie Irlandii oraz Szkocji. W obu tych krajach produkowana jest ze słodu jęczmiennego w przypadku single malt i w Szkocji także z innych zbóż w przypadku blended.

Najpoważniejszą różnicą między alkoholami z obu tych krajów jest fakt, że w Irlandii podlega on trzykrotnej destylacji (w Szkocji tradycyjnie stosuje się dwukrotną destylację). Zarówno szkockie, jak i irlandzkie single malt dojrzewają przez okres co najmniej trzech lat w specjalnych, wielokrotnie do tego celu używanych beczkach.

Czym jest dobra whisky?
Dla osób, które rozpoczynają swoją przygodę z whisky, ale także długoletnich jej fanów, na wszystkie okazje polecana jest przez smakoszy głównie wysokojakościowa blended. Nie tylko będzie tańsza od podobnej jakości single maltów - zachwyci również bogatym, wyrafinowanym smakiem i aromatem. Z kolei miłośników imprez zachwyci „codzienna” - określana czasem jako trunek ze średniej półki - whisky blended, która idealnie nadaje się do spożywania z lodem czy przygotowywania drinków. Świat whisky jest na tyle bogaty i zróżnicowany, że każdy znajdzie tam coś dla siebie - wymaga to tylko zaangażowania.
powrót na górę