Dlaczego whisky stała się popularna?
- Napisane przez Artykul sponsorowany
- wielkość czcionki zmniejsz czcionkę powiększ czcionkę
Szkocka whisky to obecnie jeden z najpopularniejszych trunków, nie tylko w naszym kraju, ale również na całym świecie. Jak doszło do tego, że ten aromatyczny i ciekawy w smaku alkohol zagościł w barkach tak wielu osób?
Należałoby zacząć od początku, czyli historii tego trunku. Według wielu źródeł ten szlachetny, zbożowy trunek znany był od wieków, a jego produkcję rozpoczęli mnisi, którzy pili go... w celach zdrowotnych. Pierwsze wzmianki o whisky pochodzą już z V wieku. Ciekawostką, o której nie wie wiele osób jest to, że „szkocka” powstała tak naprawdę nie w Szkocji, a w Irlandii.
Choć jak wspominaliśmy, szkocka whisky początkowo używana była w celach medycznych. Stosowano ją między innymi przy ospie, kolce, paraliżu, oraz jako środek wydłużający życie. Początkowo produkowana przez mnichów, później przez małe lokalne gorzelnie swój rozkwit przeżyła dopiero w XIX wieku, kiedy to znacznie zmniejszono podatek, jakim była obciążona. Przyczyniło się to do wzrostu i dynamicznego rozwoju znanych marek ją produkujących. Historię tego sukcesu oraz popularność trunku możemy prześledzić na podstawie jednego z najpopularniejszych producentów - Ballantines'a.
George Ballantine - założyciel firmy - był jednym z pionierów tworzenia whisky typu blended. Dbałość o najwyższą jakość produktów, z których była wytwarzana, oryginalne receptury oraz odpowiednio długi czas leżakowania sprawia, że Whisky Ballantine’s została okrzyknięta numerem jeden wśród marek whisky w Europie.
Do niedawna firma ta oferowała siedem wariantów whisky, różniących się wiekiem i charakterystyką - wszystkie jednakże zdobyły uznanie koneserów tego trunku, oraz wiele nagród, wyróżnień i odznaczeń, będących potwierdzeniem jakości i doskonałego smaku.
Obecnie producenci whisky, w tym również Ballantine's starają się eksperymentować, by jak najbardziej wyjść naprzeciw potrzebom klientów i zaskoczyć ich nowymi smakami. Przykładem może być Ballantine's Brasil, który stanowi połączenie tradycyjnego smaku z niecodziennym aromatem limonki. Sprawia to, że trunek ten doceniają osoby, dla których oryginalny jego smak nie do końca był odpowiedni. Dzięki takim zabiegom rynek whisky wciąż rozwija się i umacnia swoją pozycję. Jest to bowiem trunek, który występując w coraz to nowych wariantach jest w stanie przekonać do siebie nowych fanów.
Dzięki temu to, co zaczęło się od bycia lekarstwem pobożnych mnichów jest dzisiaj również doskonałym towarzyszem chwil relaksu i radosnych imprez towarzyskich ludzi na całym świecie.
Należałoby zacząć od początku, czyli historii tego trunku. Według wielu źródeł ten szlachetny, zbożowy trunek znany był od wieków, a jego produkcję rozpoczęli mnisi, którzy pili go... w celach zdrowotnych. Pierwsze wzmianki o whisky pochodzą już z V wieku. Ciekawostką, o której nie wie wiele osób jest to, że „szkocka” powstała tak naprawdę nie w Szkocji, a w Irlandii.
Choć jak wspominaliśmy, szkocka whisky początkowo używana była w celach medycznych. Stosowano ją między innymi przy ospie, kolce, paraliżu, oraz jako środek wydłużający życie. Początkowo produkowana przez mnichów, później przez małe lokalne gorzelnie swój rozkwit przeżyła dopiero w XIX wieku, kiedy to znacznie zmniejszono podatek, jakim była obciążona. Przyczyniło się to do wzrostu i dynamicznego rozwoju znanych marek ją produkujących. Historię tego sukcesu oraz popularność trunku możemy prześledzić na podstawie jednego z najpopularniejszych producentów - Ballantines'a.
George Ballantine - założyciel firmy - był jednym z pionierów tworzenia whisky typu blended. Dbałość o najwyższą jakość produktów, z których była wytwarzana, oryginalne receptury oraz odpowiednio długi czas leżakowania sprawia, że Whisky Ballantine’s została okrzyknięta numerem jeden wśród marek whisky w Europie.
Do niedawna firma ta oferowała siedem wariantów whisky, różniących się wiekiem i charakterystyką - wszystkie jednakże zdobyły uznanie koneserów tego trunku, oraz wiele nagród, wyróżnień i odznaczeń, będących potwierdzeniem jakości i doskonałego smaku.
Obecnie producenci whisky, w tym również Ballantine's starają się eksperymentować, by jak najbardziej wyjść naprzeciw potrzebom klientów i zaskoczyć ich nowymi smakami. Przykładem może być Ballantine's Brasil, który stanowi połączenie tradycyjnego smaku z niecodziennym aromatem limonki. Sprawia to, że trunek ten doceniają osoby, dla których oryginalny jego smak nie do końca był odpowiedni. Dzięki takim zabiegom rynek whisky wciąż rozwija się i umacnia swoją pozycję. Jest to bowiem trunek, który występując w coraz to nowych wariantach jest w stanie przekonać do siebie nowych fanów.
Dzięki temu to, co zaczęło się od bycia lekarstwem pobożnych mnichów jest dzisiaj również doskonałym towarzyszem chwil relaksu i radosnych imprez towarzyskich ludzi na całym świecie.